Naše priče

Koliko sistem briga za vas?

Svoju potresnu priču podijelila je jedna umirovljenica. Ali to je samo jedna od mnogih priča, koje su surova realnost ovog sustava u kojem živimo. Niske mirovine, bolesti, visoke režije koje moraju biti podmirene su samo jedna slaba karika, koja je trend u Hrvatskoj dulji niz godina. Da li bilo ili ne bilo mirovinske reforme.

Umirovljenica Marija je čitav svoj život provela obučavajući nove, mlade generacije životu. Kao teta u vrtiću radila je sve do svoje 65. godine života. No danas iako visoko obrazovana umirovljenica, sa velikim radnim stažem, jedva preživljava, nakon što podmiri režije. I sama navodi da je to život, koji čovjek nije zaslužio proživljavati uz toliko obrazovanje i rad, kojem je posvetila cijeli život.

Marija koja sada ima 75 godina, napominje da ima niz bolesti. Imala je četiri udara, te da joj za normalan život treba posebna vrsta prehrane. Koju si ona nažalost nije u mogućnosti priuštiti. Također je u svoje vrijeme tražila da ju se ostavi još 3 mjeseca dulje na poslu, kako bi primala, nešto veću mirovinu od današnje. No ipak, ju je dočekao hladan tuš, jer je njeno mjesto već bilo popunjeno sa nekim, tko je na posao primljen, preko veze, kako napominje Marija.

Njena mirovina za rad proved sa djecom, koji je obavljala do svoje 65. godine iznosi 2. 400 kuna. Pita se tko li uopće može preživjeti sa tim primanjem? Napominje da je najviše razočarana velikim sustavom, koji zapravo kroji sudbinu, svakog čovjeka. Na ljude koji su na pozicije došli preko veze, a danas određuju sudbinu, svakog građana i njihove visine primanja. Napominje da je cijeli život posvetila djeci, a danas je primorana na glad i životarenje. Također nema niti dovoljno za lijekove, koji su joj potrebni uz naravno posebnu ishranu, koju bi također trebala njegovati, za bolji život.

Također se osvrnula i na naše današnje političare, koji su pali na ispitu. No nada se da će budućnost, niti bolja, barem zbog mlađih generacija. Također kaže da prati što se događa na političkom planu, jer želi učiniti sve, kako bi buduće generacije izbjegle tešku situaciju koja muči današnje umirovljenike, ali i radnike. Želi znati da će prije nego napusti ovaj svijet generacijama iza nje biti mnogo bolje.

Related posts

Koliko ljudi, toliko Istina

Lutale smo po bolnicama, udrugama, zavodima, plakale, vrištale, hvatale zraka. Ništa ne pomaže, ni ljubav, ni želja, ni snaga. Alzheimer je jači

Kada zakon nije na tvojoj strani

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com