"> Je li Vlada osigurala dodatnih 400 milijuna kuna za usklađivanje mirovina? - Treća dob i 50+
">
Mirovine

Je li Vlada osigurala dodatnih 400 milijuna kuna za usklađivanje mirovina?

“Pozivamo predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića da se jasno i nedvosmisleno izjasni o budućnosti mirovina u Hrvatskoj i namjerama trenutne Vlade s obzirom na pritiske međunarodnih financijskih institucija prema rezanju mirovinskih prava”, ističe Hrelja.

Hrvatska stranka umirovljenika podsjeća Vladu RH na obveze iz Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojima treba osigurati dodatnih 400 milijuna kuna u ovoj godini za usklađivanje mirovina s porastom potrošačkih cijena i rastom plaća. Evo što ističu u svojem priopćenju koje potpisuje Silvano Hrelja:

Isplate usklađenih mirovina trebale bi krenuti u travnju 2016. godine sa zaostatcima za siječanj, veljaču i ožujak, a prema izračunima Hrvatske stranke umirovljenika, riječ je 0,46 posto povećanja mirovine za što je potrebno 150 milijuna kuna što će prosječnu mirovinu povećati za oko 12 kuna u prvom kvartalu 2016. godine. Procjenjujemo da će za rujansko usklađivanje mirovina biti potrebno 250 milijuna kuna što ukupno čini 400 milijuna kuna čime će prosječna mirovina u 2016. godini porasti 1,3 posto ili 30-ak kuna.

Budući da Vlada još nije izradila prijedlog proračuna te da svjedočimo brojnim kontradiktornim najavama o rezanju mirovinskih prava, HSU izražava bojazan da Vlada pokušava izbjeći usklađivanje mirovina kako bi na račun umirovljenika koji ionako žive u teškim uvjetima uštedjela koju kunu i dobila pohvalu velikih svjetskih financijaša što je njihova jedina briga.

Pozivamo predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića da se jasno i nedvosmisleno izjasni o budućnosti mirovina u Hrvatskoj i namjerama trenutne Vlade s obzirom na pritiske međunarodnih financijskih institucija prema rezanju mirovinskih prava.

Neizvjesnost i poigravanje s umirovljeničkom populacijom kao s brojkama u korporacijskoj bilanci nikako nije odlika Vlade kakvu svi priželjkujemo.

Silvano Hrelja

Predsjednik HSU

 

 

 

 

Izvor.dnevno.hr

Povezane vijesti

ONI TAKO RADNICIMA KAŽU HVALA Ikea će zaposlenicima u Hrvatskoj uplatiti dodatnih 3087 kuna za njihove buduće mirovine

Administrator

Lakše zapošljavanje starijih od 50 godina

Administrator

ODREĐIVANJE MIROVINA PREMA UTVRĐENOM TJELESNOM OŠTEĆENJU

Administrator

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja izrazio je skepsu oko uvođenja nacionalne mirovine

Administrator

Tko će više zakinuti umirovljenike?

Administrator

Zaposlenih umirovljenika u posljednje dvije godine gotovo dvostruko više!

Administrator