Zanimljivosti

7 simptoma koji upućuju na sivu mrenu ili kataraktu

 

Svatko može imati kataraktu.

Svaki dan koristimo našu očnu leću za čitanje, vožnju, gledanje televizije, promatranje predmeta oko nas i slično. Kako starimo, prirodna očna leća gubi na svojoj elastičnosti i postupno se zamagljuje. Vid postaje mutan i to su prvi znaci sive mrene ili katarakte.

Neki pak razviju kataraktu ranije. Često se radi o ljudima koji nisu skloni nošenju sunčanih naočala s odgovarajućom UV zaštitom, pušačima, dijabetičarima, ljudima koji koriste kortikosteroidne terapije ili su svakodnevno izloženi raznim vrstama zračenja.

Posljednja američka istraživanja pokazala su kako više od 20 milijuna Amerikanaca starijih od 40 godina imaju kataraktu na jednom ili čak oba oka.

 1. Zamagljen vid

Katarakta u svom začetku nema nikakvih simptoma za vidnu oštrinu. Neki specifični kadrovi se mogu činiti mutnima kao pogled kroz maglu ili vodu. Međutim, s vremenom sve više stvari koje se promatraju postaju mutne, zamagljene i blijede.

 1. Noćna vožnja

Kako katarakta napreduje, tako slika koju oko vidi poprima žute i smeđe tonove. To počinje utjecati na vid noću te znatno otežava noćnu vožnju.

 1. Zablješćivanje

Osjetljivost na svjetlost je također jedan od simptoma sive mrene ili katarakte do te mjere da zablješćivanje može biti čak i bolno.

 1. Halo efekti

Zamagljenje očne leće može uzrokovati nepravilan rasap svjetla koje ulazi u oko. To može rezultirati pojavom halo efekta. Halo je pojava rasapa svjetla u obliku prstena oko izvora svjetla, ponekad čak i u različitim bojama. To može biti osobito opasno u vožnji, što je još jedan dodatni razlog zašto se vožnja kod čak već i početne katarakte ne preporuča.

 1. Naočale vam više ne odgovaraju

Ako vam se u zadnje vrijeme čini da vam svake naočale brzo postaju preslabe te više ne odgovaraju, postoji velika mogućnost da imate kataraktu ili neku drugu očnu bolest. Rapidno mijenjanje dioptrije i stanja oka treba odmah provjeriti na specijalističkom oftalmološkom pregledu.

 1. Žuto-smeđi svijet

Napredovanjem katarakte, zbog sklerozacije i promjene proteinskog sastava očne leće mogu postati žute ili smeđe. To rezultira svojevrsnim blokiranjem plave i ljubičaste svjetlosti te boje koje vidimo poprimaju žuti ili smeđi ton. Preciznije, dolazi do smanjenja sposobnosti za raspoznavanje boja. Nakon operacije uklanjanja zamućene očne leće i ugradnje umjetne leće, pacijenti se često iznenade kako opet mogu raspoznavati boje.

 1. Dvoslike

Difrakcija očne leće kod katarakte često može prouzrokovati dvoslike.

Osim kataraktom, dvoslike mogu biti uzrokovane i:

 • Tumorom na mozgu
 • Napuknućem membrane
 • Multiplom sklerozom ili
 • Infarktom.

 

Jedini način izlječenja sive mrene je operativno uklanjanje zamućene očne leće.

U Poliklinici Bilić Vision već dugi niz godina vrsni operateri s dugogodišnjim iskustvom izvode operacije sive mrene ili katarakte. Operacija je potpuno bezbolna, traje 10-ak minuta i izvodi se u kapljičnoj anesteziji. Pacijent može kući već 30 minuta nakon operacije, a za dan-dva već može gledati televiziju i čitati. Nema opasnosti od odbacivanja takve leće u oku pa će ugrađena umjetna leća trajati doživotno.

Cijena operacije katarakte ovisi o vrsti leće koja se ugrađuje pacijentu, a u Poliklinici Bilić Vision se koriste najkvalitetnije intraokularne leće koje se trenutno mogu naći na svjetskom tržištu. Odabir leće za ugradnju ovisi o zdravstvenom stanju oka, starosnoj dobi te potrebama i željama pacijenta. Operacija se može platiti svim debitnim i kreditnim karticama jednokratno ili čak do 60 rata.

Kako biste na vrijeme utvrdili imate li mrenu, Poliklinika Bilić Vision Vam omogućava da obavite pregled za mrenu umjesto za redovnih 450kn, sada po cijeni od 150kn. Iskoristite ovaj popust do 1.3.2018. Nazovite u Polikliniku Bilić Vision na broj: 01/4678 444 ili se naručite online na web stranici www.bilicvision.hr.

Related posts

Umjereno konzumiranje alkohola reducira šansu za razvijanje dijabetesa

Vrijeme je ‘poludjelo’. Evo što čeka Hrvatsku

Skrivene poruke prirode

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com