Zanimljivosti Zdravlje

Znate li što znače ove trakice na bananama i čemu služe?

Okomite trakice slijepljene uz bananu vidjet ćemo čim je ogulimo. Sa svježijih banana se teže skidaju, dok s onih zrelih otpadaju gotovo same. No čemu one zapravo služe?

Banane su odličan izvor energije i krcate su neophodnim kalijem, ali katkad znaju živcirati s ljepljivim trakicama. To su one trakice koje vam se lijepe za ruke ili se ne daju odlijepiti s banane.

Te trakice zovu se floemi. Riječ je o provodnim tkivima koji opskrbljuju bananu nutrijentima dok raste. Zbog njih postaju ukusne i pune vrijednih tvari.

foto: Borna Filic/PIXSELL

Ove trakice sadrže različite vrste vlakana i nutrijenata potrebnih za bananino funkcioniranje dok raste kao plod. Ovisno o tome, ovisi i njihova nutritivna vrijednost za ljude.

 

Na pitanje mogu li se one jesti odgovorio je Nicholas D. Gillit, stručnjak za anorgansku kemiju i direktor Instituta Dole Nutrition za Huffington Post:

– Da, kao dio banane se mogu jesti! No jesu li ukusne, to je druga priča. Općenito gledajući svi dijelovi voća su zdravi. Jedemo koru jabuka, kruški… mogli bismo jesti i koru banane, uključujući i floeme, ako su nam ukusni. Nema dokaza koji ukazuju na to da su štetni.prenosi

Related posts

Zašto gradsko drveće raste brže od onoga u divljini?

S posla na groblje: Hrvatski radnici prekratko žive i predugo rade

Možda vas Bog uči strpljenju prisiljavajući vas da čekate?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com