Zanimljivosti Zdravlje

Znate li što znače ove trakice na bananama i čemu služe?

Okomite trakice slijepljene uz bananu vidjet ćemo čim je ogulimo. Sa svježijih banana se teže skidaju, dok s onih zrelih otpadaju gotovo same. No čemu one zapravo služe?

Banane su odličan izvor energije i krcate su neophodnim kalijem, ali katkad znaju živcirati s ljepljivim trakicama. To su one trakice koje vam se lijepe za ruke ili se ne daju odlijepiti s banane.

Te trakice zovu se floemi. Riječ je o provodnim tkivima koji opskrbljuju bananu nutrijentima dok raste. Zbog njih postaju ukusne i pune vrijednih tvari.

foto: Borna Filic/PIXSELL

Ove trakice sadrže različite vrste vlakana i nutrijenata potrebnih za bananino funkcioniranje dok raste kao plod. Ovisno o tome, ovisi i njihova nutritivna vrijednost za ljude.

 

Na pitanje mogu li se one jesti odgovorio je Nicholas D. Gillit, stručnjak za anorgansku kemiju i direktor Instituta Dole Nutrition za Huffington Post:

– Da, kao dio banane se mogu jesti! No jesu li ukusne, to je druga priča. Općenito gledajući svi dijelovi voća su zdravi. Jedemo koru jabuka, kruški… mogli bismo jesti i koru banane, uključujući i floeme, ako su nam ukusni. Nema dokaza koji ukazuju na to da su štetni.prenosi

Related posts

MUČI VAS PUNI MJESEC? EVO KADA STIŽE

Grupa glazbenika “Miris čempresa” Udruge umirovljenika

UMIROVLJENICA NA TRŽNICI

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com