Ekologija

Znanstvenici su podcijenili koliko su krave krive za globalno zatopljenje

Novo istraživanje pokazuje da su prethodne procjene emisije metana kod stoke pogriješile za čak 10 posto. Novi izračuni uzimaju u obzir promjene načina na koji ljudi koriste i drže stoku.

Metan je prirodni nusprodukt probave, a proizvode ga mikrobi u crijevima životinja koji razbijaju i fermentiraju hranu koju jedemo.

Plin metan je glavna komponenta „vjetrova“, iako nije zaslužan za distinktivan „miris“ – molekule koje sadrže sumpor ovdje su najveći krivac.

„Vjetrovi“ su smiješni. Globalno zatopljenje nije. Srećom, metan uvelike doprinosu efektu staklenika te pomaže zadržati toplinu unutar Zemljine atmosfere i potiče klimatske promjene. Ugljikov dioksid obično bude okrivljen za globalno zatopljenje, ali metan za otprilike 85 puta bolje zadržava toplinu, iako se razbija puno brže od ugljikovog dioksida.

Sada, novi izračun metana koji proizvode krave, svinje i druga stoka pokazuju kako smo mogli podcijeniti njihov input. Znanstvenici s Američkog odjela za agrikulturu, Združenog instituta za istraživanje globalnih promjena i Američkog odjela za energiju rekli su da su prethodne brojke, koje su služile kao osnova za Međuvladin panel o klimatskim promjenama 2006. godine, bile pogrešne za 11 posto.

Njihovo istraživanje, koje je financirala NASA, objavljeno je u časopisu Carbon Balance and Managment.

Skupina znanstvenika pod vodstvom fiziologinje biljaka Julie Wolf s Američkog odjela za Agrikulturu pogledala je podatke koji podupiru procjene Međuvladinog panela. Shvatili su da su neki od tih podataka stari desetljećima, što znači da nisu uzimali u obzir promjene u korištenju zemlje i životinja.

„U mnogim područjima svijeta mijenja se broj stoke, a rasplođivanje je rezultiralo većim životinjama s većim unosima hrane. Ovo, zajedno s promjenama u stočarskom upravljanju, može voditi do većih emisija metana“, rekao je Wolf u izvještaju za novinare.

Kada se primijene suvremeniji podaci – poput činjenice da manji broj goveda u SAD-u vuče poljoprivrednu opremu, ili da se gnojivo sada češće sprema u velike otvorene jame nego što se rasipa po poljima – izračunali su da je stoka u 2011. godini bila odgovorna za otprilike 120 milijuna grama metana.

Većina tog povećanja dolazi iz promjena načina na koji krave vrše nuždu i upravljanja gnojivom. U usporedbi s prosipanjem gnojiva po poljima, spremanje gnojiva u jame potiče bakterije koje proizvode dvostruko veće količine metana. Wolfina skupina izračunala je povećanje globalne emisije metana od gotovo 37 posto zbog tih promjena. U Sjedinjenim državama povećanje je 71 posto.

Kalifornija je veliki prijestupnik u toj kategoriji. Metan iz ispuštanja vjetra bio je za 8 posto veći od procjene Međuvladinog panela o klimatskim promjenama iz 2006. godine.

Stoka nije najveći izvor metana, koji također dolazi iz prirodnih izvora poput močvarnih polja, oceana, pa čak i termita. Wolf i njeni kolege procijenili su da je stoka proizvela jednu petinu emisije metana u razdoblju od 2003. do 2011. godine. No, stoka je odgovorna za povećanje između pola i tri četvrtine količine emisije metana u istom vremenskom periodu.

Znanstvenici se nadaju da će njihove revidirane procjene pomoći znanstvenicima i zakonodavcima u donošenju točnijih zaključaka o ulozi koju stoka igra u priči globalnog zatopljenja.prenosi

 

Related posts

Što zbog suše možemo očekivati od kukuruza?

Voće i povrće sami proizvode većinu pesticida

Zapušteni krajolik se potpuno promijenio zbog 12.000 tona odbačenih narančinih kora

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com