Invaliditet Zdravlje

Žene s multiplom sklerozom imaju visoku stopu pojave migrene

Glavobolja je u većini kliničkih studija učestali simptom kod oboljelih od multiple skleroze (MS), a cilj je ovog istraživanja bio utvrditi što dolazi prvo- migrena ili MS?

“Moramo naglasiti kako više od 99% ljudi s migrenom neće dobiti MS, budući da je to relativno rijetka bolest,” kaže autorica. Migrena je naprotiv česta, otprilike 1 od 5 žena u SAD-u će u godini dana imati napad.

U studiju je bilo uključeno preko 116 678 žena. Od njih, 375 je bila dijagnosticirana MS tijekom praćenja od 16 godina. Preko 7900 žena u studiji imalo je migrenu, potvrđenu od strane liječnika, što je 15% od ukupnog broja ispitanica. Od žena koje su razvile MS, 22% imalo je bar jednom napad migrene.

Za ove rezultate postoji niz objašnjenja. Migrena se može shvatiti kao simptom MS-a. Također, moguće je da lijekovi poput interferona ili drugi komorbiditeti, poput depresije, utječu na pojavu migrene.

Autori naglašavaju kako bi neurolozi trebali pitati pacijente s MS-om o postojanju napada glavobolje te kako bi skeniranje svih pacijenata s migrenom, dakle obrnuti poredak, bilo nepotrebno.

Autor: Ivan Novak

Povezane vijesti

Studije su bliže razumijevanju uzroka multiple skleroze

Vitamini, minerali i dodatci prehrani

GLJIVICA CANDIDA: Uzroci, simptomi i antikandida prehrana 2.dio

Sezonski poremećaj: Patite li od ljetne depresije? Ovo su uzroci

Lijekovi za multipla sklerozu – učinci i nuspojave

Rizik od raka i multipla skleroza: dokazi iz velike talijanske zajednice