"> Žene s multiplom sklerozom imaju visoku stopu pojave migrene - Treća dob i 50+
">
Invaliditet Zdravlje

Žene s multiplom sklerozom imaju visoku stopu pojave migrene

Glavobolja je u većini kliničkih studija učestali simptom kod oboljelih od multiple skleroze (MS), a cilj je ovog istraživanja bio utvrditi što dolazi prvo- migrena ili MS?

“Moramo naglasiti kako više od 99% ljudi s migrenom neće dobiti MS, budući da je to relativno rijetka bolest,” kaže autorica. Migrena je naprotiv česta, otprilike 1 od 5 žena u SAD-u će u godini dana imati napad.

U studiju je bilo uključeno preko 116 678 žena. Od njih, 375 je bila dijagnosticirana MS tijekom praćenja od 16 godina. Preko 7900 žena u studiji imalo je migrenu, potvrđenu od strane liječnika, što je 15% od ukupnog broja ispitanica. Od žena koje su razvile MS, 22% imalo je bar jednom napad migrene.

Za ove rezultate postoji niz objašnjenja. Migrena se može shvatiti kao simptom MS-a. Također, moguće je da lijekovi poput interferona ili drugi komorbiditeti, poput depresije, utječu na pojavu migrene.

Autori naglašavaju kako bi neurolozi trebali pitati pacijente s MS-om o postojanju napada glavobolje te kako bi skeniranje svih pacijenata s migrenom, dakle obrnuti poredak, bilo nepotrebno.

Autor: Ivan Novak

Povezane vijesti

VIDEO: Bole vas stopala?

Administrator

Poboljšava li pjevanje zdravstveno stanje?

Administrator

Ako krećete na put, držite se ovih 5 savjeta! Pogotovo ako su predviđene gužve i vrućine

Administrator

Razlika između jutarnjih i noćnih bolova – evo koga najčešće pogađaju i kako ih ublažiti

Administrator

Prirodni antibiotik: Trputac čisti krv, bubrege i slaba pluća

Administrator

Postoje namirnice koje je mudrije jesti sirove, upoznajmo ih

Administrator