• Naslovnica
  • Blog
  • Školica o važnosti pravilne prehrane superbake Dubravke
Blog Gastro scena Naše priče Zdravlje

Školica o važnosti pravilne prehrane superbake Dubravke

 

Zdravlje i bolesti

 

 

Dubravka, penzička, mama, teta,  sestra, punica, svekrva, šogorica, superbaka i prijateljica.  I još sam živa iako ova najava djeluje kao da je s osmrtnice.

A o čemu će bolesni pričati nego o zdravlju.

Kad si zdrav uzimaš to kao zdravo za gotovo. A kad se razboliš nema tih novaca koje ne bi dao da kupiš zdravlje.  Ali to ne ide tako. Ono što svi znamo, ali ne primjenjujemo je prevencija. Dok si zdrav vjeruješ da će to tako biti zauvijek i odgađaš držati se bar nekih osnovnih pravila da bi to zdravlje što duže trajalo. A osnovna stvar po meni je umjerenost , umjerenost u svemu, u jelu, u piću, u održavanju fizičke kondicije, u spavanju, u življenju u skladu s prirodom.

Moje zdravlje je bilo dosta dugo dobro. Nikad nisam bila sklona debljanju. Imala sam dobru liniju i zbog toga sam zanemarivala važnost pravilne prehrane. Nisam voljela kuhati. To mi je uvijek bila tlaka i gubitak vremena pa sam često pribjegavala gotovim rješenjima i brzoj prehrani. Tjestenina i jaja, mlijeko i mliječne prerađevine, a bez dovoljno voća i povrća, uz to meso kao osnova obroka. I rado sam u šali govorila da bih najradije da imamo tabletice različitih boja za svaki obrok.

Mislim da je to na kraju dovelo do narušavanja mog zdravstvenog stanja.

Od djetinjstva, uz oca botaničara, znala sam ja za dobrobiti ljekovitog bilja, hrane, boravka u prirodi i tako dalje. Ali kad te zbog brzog tempa uhvati život u svoj kovitlac : posao ,kuća, djeca i sve to zahtijeva stalnu fit formu, onda postaneš sklon brzim rješenjima tipa : daj mi tableticu da odmah budem zdrava jer o meni sve ovisi. A “od sutra “ ćeš početi sa zdravom prehranom, s kretanjem , sa dovoljno spavanja…Kad dođe sutra, tada već imaš gadnih problema s kralježnicom, zubima, jetrom, a u mom slučaju i s plućima. Vrijeme koje je tada potrebno da se “ rekupera” organizam je stostruko dulje od onog kojeg bi čovjek potrošio da stalno živi : umjereno.

Kad sam otišla u mirovinu, iako potvrđujem famu da penzići nikad nemaju vremena, ali to je zato što želimo tako puno stvari nadoknaditi,  počela sam intenzivnije pratiti alternativnu medicinu. Tako sam završila na kratkom homeopatskom tečaju i užu obitelj liječim osnovnim homeopatskim remedijama. Temperature, grlobolje, glavobolje, modrice od udaraca i padova,alergije… za sve to imam po neku kuglicu.

A za one koji žele znati više najbolje da u nekoj od Knjižnica grada Zagreba potraže knjigu homeopatskog sadržaja.

 

Radeći cijeli život u Knjižnici Sesvete imala sam pristup velikom broju literature od klasične medicine do alternative koja je meni uvijek bila draža. Tako sam se nekoliko puta susretala s Anitom Šupe  i njenom pristupu prehrani. I od srca preporučam takav način prehrane i svakako treba pročitati njenu knjigu “ Istine i laži o hrani “.

A ako vam je navečer teško zaspati preporučam i jedan posve nezahtjevan, ali veoma zabavan roman Elizabeth Gilbert : Jedi moli voli, koji će vas odvesti u san i jedan iscjeljujući proces koji se odvija tijekom dobrog noćnog spavanja.

 

 

 

 

 

Vaša Dubravka, Treća dob

 

 

Related posts

U mraku se pojede 9 posto manje hrane…

Skulirana bloger baka u labirintu i slagalicama

Kako komunicirati s oboljelima od demencije?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com