• Naslovnica
  • Blog
  • Kad čovjek ode u mirovinu, tada napokon dođe vrijeme kada “ ništa više ne mora “
Blog Društvo Lifestyle

Kad čovjek ode u mirovinu, tada napokon dođe vrijeme kada “ ništa više ne mora “

U jednom periodu života čitala sam puno literature za samopomoć. Čitala i pisala. To mi je bila terapija. I uspjela sam se othrvati depresiji i prepuštanju situaciji u kojoj sam se našla. Jedna od knjiga koja me je posebno zaokupila bila je knjiga jednog psihologa Mihaly Csikszentmihalya : Flew – očaravajuća obuzetost. Knjige nema za kupiti, nego se može posuditi u nekoj od knjižnica grada Zagreba. U Katalogu KGZ-a pronašla sam bilješku o knjizi koja kaže :

“Podnaslovom “Psihologija optimalnog iskustva” autor definira sadržaj i ciljeve knjige kojom podsjeća na činjenicu da je kvaliteta života u direktnoj vezi s unutrašnjim svijetom i iskustvom. Na središnje pitanje o kontroli nad životom i o tome što je sreća pokušava se odgovoriti referiranjem na dosadašnje spoznaje iz filozofije i psihologije ljudske prirode počevši od Aristotela do danas. Premda je, kako ističe autor, u knjizi sažeto nekoliko desetljeća istraživanja posvećenih pozitivnim aspektima ljudskog iskustva: radosti, kreativnosti i potpunoj uključenosti u život koju autor naziva”flow”, ovo ipak nije popularna knjiga sa stručnim savjetima o načinu postizanja sreće. Ona prezentira pozitivne životne principe uz nekoliko primjera ljudi koji su, koristeći ih, dosadu i besmisao u svojim životima zamijenili zadovoljstvom. Na kraju knjige sažete su bilješke vezane za pojedina poglavlja, odnosno teme koje obrađuju. Bilješke se mogu čitati i kao druga, sažeta dodatna verzija originalnog teksta.”

 

KAKO UŽIVATI U MIROVINI

Knjigu sam čitala s olovkom u ruci i zapisivala određene preporuke, iščitavala ih i ponovo se vraćala na prepisano. Ali meni je jeko pomogla u ponovnom pronalaženju smisla života. Dakle treba raditi ono što volimo i tome se potpuno posvetiti. Kad bismo od toga mogli i živjeti onda smo se riješili stresa i pritisaka koji nam donose nemire. Ako nemamo sreću da radimo posao koji volimo tada ili moramo promijeniti posao ili moramo promijeniti svoj stav prema poslu koji radimo. Ali to nije uvijek lako.

ISUSOV TRN

Kad čovjek ode u mirovinu , tada napokon dođe vrijeme kada “ ništa više ne mora “. Naravno da to nije sto posto tako jer uvijek postoji nešto što moraš , a baš ti se neda, ali ipak je toga manje nego kad radiš. I tako sam ja, spletom okolnosti, izabrala ples kao rekreaciju koja mi najviše odgovara. Plesni treninzi koje pohađam odvijaju se u sklopu Gerontološkog centra Doma za starije osobe Dubrava. Plesne radionice održavaju se dva puta tjedno u prostorijama mjesnih samouprava na području Dubrave .Vodi ih mlada profesionalna instruktorica plesa i besplatne su za generaciju 60+. Plešemo klasične i latino američke plesove. S plesnim koreografijama koje uvježbavamo , nastupamo na svim manifestacijama koje se organiziraju za osobe treće životne dobi kao što su Gerontološki dani na Zrinjevcu, Maksimirske jeseni, Pravo doba na Velesajmu i obilježavanje Svjetskog dana plesa. To je manifestacija na kojoj smo imali zadnji nastup.

Nastup plesne skupine Dubravica

Dakle, kad se spremate za mirovinu treba razmisliti o nekoj aktivnosti koja vam najviše odgovara i kojom se želite baviti . Za mene je to ples. On objedinjuje sve što mi treba za dobro raspoloženje. Glazbu, gimnastiku, kretanje, socijalni kontakt, druženje, a kod pojedinih koreografija treba dobro upregnuti mozak da se zapamte svi koraci, okreti i držanje zadanih pozicija.
Prijateljstva koja sam tu sklopila protežu se i u privatni život jer smo sličnih interesa i sklonosti te se često družimo na planinarskim izletima, odlascima u kazalište, koncerte ili na druženjima uz pjesmu i ples.

Dio ekipe s trenericom nakon nastupa u Kerempuhu na manifestaciji 11.Svjetski dan plesa

Dubravka P., Treća dob

 

Related posts

Kolinda Grabar Kitarović: Umjesto da kažemo – ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći -‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor

Igralište

ŠOKANTNO STANJE U PSIHIJATRIJSKIM KLINIKAMA Pacijente se u Hrvatskoj neopravdano veže, stavljaju im pelene i daju im elektrošokove bez pristanka

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com