Zdrava hrana Zdravlje

Zdrav doručak za sve ukućane

Doručak je prvi i najvažniji obrok u danu koji nas opskrbljuje potrebnom energijom za uspješno obavljanje dnevnih obaveza. Iz tog razloga ga ne smijemo zanemarivati

Nažalost, zbog brzog tempa života i neurednog života, odrasli ga sve češće propuštaju, a svojim primjerom mlađim članovima obitelji ne usađuju naviku jutarnjeg objeda. Pravo je vrijeme da to promijenite i počnete brinuti o svom zdravlju i zdravlju svojih ukućana!

Navika doručkovanja stječe se u obitelji još od ranog djetinjstva. Bez obzira na ubrzani životni tempo i količinu obaveza, starije bi osobe tijekom dana trebali odvojiti petnaestak minuta za zajedničko jutarnje druženje s djecom uz doručak. Okupljanje za stolom bi trebao biti vaš svakodnevni ritual. Istraživanja pokazuju da djeca koja doručkuju kvalitetan doručak imaju bolje rezultate u školi, povećanu sposobnost koncentracije, zainteresiranost za rad i kreativnost. Kod starijih osoba doručak također pridonosi boljem pamćenju, pa tako i boljem funkcioniranju na poslu, ali je važno naglasiti da su neka istraživanja pokazala da starije osobe koje doručkuju češće imaju poželjnu tjelesnu težinu i pokretljiviji su jer tijekom ostatka dana i u ostalim obrocima vode računa o adekvatnom unosu pojedinih skupina namirnica prema piramidi zdrave prehrane. Uz navedeno, doručak ima važnu ulogu u održavanju stabilne razine šećera u krvi tijekom dana.

Doručak bi trebao osigurati barem 20% dnevnih energetskih i nutritivnih potreba, a trebao bi se sastojati od cjelovitih žitarica i složenih ugljikohidrata u kombinaciji s mliječnim proizvodima i voćem. Od napitaka bi bilo najbolje konzumirati prirodne čajeve i sokove, a ono što bi svakako trebalo izbjegavati su jednostavni, rafinirani šećeri koji su iznimno nezdravi. U nastavku vam donosimo neke od ideja za zdravi obiteljski doručak.

Za doručak je najbolje konzumirati:

  • Žitarice s mlijekom ili jogurtom. Osim što će vas opskrbiti energijom, odličan su izbor za obrok za bilo koji dio dana.
  • Jaja. Istraživanja pokazuju kako jutarnji obrok bogat proteinima smanjuje želju za nezdravim grickalicama tijekom ostatka dana.
  • Tost. Bilo bi idealno kada bi konzumirali integralni ili kukuruzni tost sa sirnim namazom, svježim sirom ili medom.
  • Palačinke. Možete ih napraviti od integralnog brašna i puniti domaćim pekmezom ili sezonskim voćem.
  • Voće. Od voća možete napraviti zdrave svježe sokove.

 

Izvor:gastro.hr

Related posts

Bubrežni kamenci i prehrana

Osam prehrambenih pravila za starije osobe

Kako se rješiti prekomjernog znojenja

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com