"> Zbog nedovoljnog rasta cenzusa Silvano Hrelja prijeti prosvjedom - Treća dob Hrvatska
">
Mirovine

Zbog nedovoljnog rasta cenzusa Silvano Hrelja prijeti prosvjedomZbog nedovoljnog rasta cenzusa Silvano Hrelja prijeti prosvjedom

 

Novi ministar zdravstva, Vili Beroš, odlučio je krenuti sa rješavanjem dugogodišnjeg pitanja cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Podsjetimo, cenzus nije mijenjana već 15 godina, dok su istovremeno gotovo svi ministri zdravstva, uključujuči i bivšeg ministra Pavića, obećavali riješiti taj problem.

Do promjene je napokon došlo krajem prošle godine kada su i umirovljeničke udruge i Hrvatska stranka umirovljenika vršili pritisak na vladajuće da se to pitanje što hitnije riješi. Nažalost, između umirovljeničkih udruga predvođenih Jasnom A. Petrović te Višnjom Fortunom te stranke umirovljenika na čelu s Silvanom Hreljom nije došlo do slaganja i suradnje iako se bore za isti cilj. Pa su tako udruge kroz nekoliko manjih prosvjeda uspjele ostvariti komunikaciju sa vladajućima čime je rezultirao Prijedlog o izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, što je stvorilo dodatni jaz između udruga i stranke umirovljenika s obzirom da se nisu uspjeli usuglasiti oko iznosa cenzusa.

Pa je tako, prema prijedlogu zakona koje su predložile udruge, Ministarstvo zdravstva sa ministrom Berošom uputilo u javno savjetovanje dokument prethodne procjene za zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, koji će umirovljenicima donijeti veće cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje.

Tim zakonom cenzus bi porastao s 1.516 na 1.586 kuna za članove obitelji te s 1.936 na 2.000 kuna za samce. Također, cenzus bi se jednom godišnje usklađivao sa mirovinama, plaćom i troškovima života kako bi se spriječilo ispadanje umirovljenika i ostalih korisnika iz kategorije primatelja besplatnog dopunskog osiguranja radi povećanja mirovine od nekoliko desetaka ili manje kuna.

Također, ovom izmjenom Zakona, novi cenzus će obuhvatiti i roditelje koji imaju troje i više djece koja nisu starija od 18 godina te isto tako i žrtve seksualnog zlostavljanja tijekom Domovinskog rata.

No, Silvano Hrelja ne prihvaća ovakav dogovor te smatra kako je povećanje cenzusa, kao i usklađivanje jednostavno nedovoljnog iznosa. Njegov prijedlog je da se cenzus povećava na godišnjoj razini za 50 posto od prosječnog rasta plaće – ako plaće rastu 5 posto, cenzus bi trebao rasti 2,5 posto.

Prema Hrelji, cenzusi bi morali iznositi minimalno 1.830 kuna za člana obitelji te 2.340 kuna za samca, što bi bilo povećanje od 50 posto za rast plaća unazad 15 godina koliko se cenzus nije mijenjao.

Hrelja je izjavio kako će, ukoliko taj prijedlog neće biti prihvaćen organizirati prosvjed ispred zgrade Vlade na Markovu trgu.

Hrvatska broji 2.350.148 osiguranika u dopunskom osiguranju od kojih država plaća tek 673.361 policu.

 

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Dospijeće duga o 2015. i 2016. godini

Administrator

Soda bikarbona – liječi crveni osip (urtikariju)

Administrator

Povrat umanjenih mirovina za hrvatske branitelje

Administrator

Vlaić: ‘Mirovine neće biti manje, na svaku uloženu kunu mi vam zaradimo još dvije’

Administrator

Obećanja ministara o mirovinama se nižu, ali rješenja izostaju. Hoće li ovo biti dovoljno!?

Administrator

Stariji od 50+ tražite posao? Učlanite se i spriječite diskriminaciju!

Administrator