Zanimljivosti

Zbog ekstremne hladnoće ove sezone virus gripe je mutirao

TUGA U SPLITU: Dvije bebe dovezene su mrtve u splitsku dječju bolnicu. Liječnici im nisu mogli pomoći. Obdukcija će pokazati točan uzrok smrti, no sumnja se na gripu

Curica od samo četiri mjeseca dovezena je u splitsku bolnicu u nedjelju oko 9.30 na Hitni prijem Klinike za dječje bolesti. Nije davala znakove života.

Bebu su nekoliko puta pokušali reanimirati, prvi put kod kuće, drugi put u vozilu Hitne pomoći, a treći put u bolnici. Nažalost, liječnici su samo mogli konstatirati smrt. Utvrđeno je da je kod curice nađen virus gripe B. U istom danu u splitsku bolnicu primljena je i druga djevojčica, stara samo četiri i pol mjeseca, koja također nije davala znakove života, pa su liječnici i kod nje mogli samo konstatirati smrt. Obdukcija njezina tijela će pokazati pravi uzrok smrti. I osoblje bolnice, liječnici, i cijeli Split su u šoku zbog smrti dvije djevojčice. U cijeloj zemlji je od grupe umrlo 13 ljudi. U utorak ujutro u Split idu dva najpoznatija epidemiologa, Bernard Kaić, specijalist epidemiologije, te Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Laboratorijski je potvrđeno više od 1000 slučajeva gripe, a broj je proteklih tjedana drastično rastao.

U Split idu dva najpoznatija epidemiologa. Potvrđeno je više od 1000 slučajeva gripe. U 20 dana samo u splitu bilo je 8 žrtava

– Osim jakog intenziteta, gripa bi ove godine mogla i trajati dulje nego inače jer je i počela ranije, krajem studenog – rekao je nedavno dr. Draženović.

Za gripu nema efikasnog lijeka

Iako je najčešće riječ o starijima i kroničnim bolesnicima kod kojih se dogode komplikacije, umiru i djeca i mladi, što uvijek iznova izazove šok kod stanovništva.

– Gripa je ozbiljna bolest kod koje nema efikasnog lijeka. Tri su scenarija za komplikacije. Prvo je teška upala pluća zbog gripe, drugo je kad oslabljeni organizam napadne bakterijska infekcija, najčešće pneumokok, a treće je kombinacija virusne i bakterijske infekcije. U najvećem broju slučajeva uzrok smrti kod gripe je plućni edem, a moguće su i upale srčanog mišića – tumači dr. Draženović. Također, kako je objasnio, intenzitetu je pridonio i ledeni val, koji je dodatno ugrozio populaciju koja obolijeva od kardiovaskularnih bolesti jer hladnoća dovodi do suženja krvnih žila. Tu u vodu pada zabluda da hladnoća ne pogoduje širenju virusnih bolestima. Možda bakterijama hladnoća ne paše, no virusima da. Pa mi ih čuvamo na -70 stupnjeva, istaknuo je.

Drugi razlog zbog kojeg je ova sezona gora od prethodnih činjenica je da se usred sezone pojavio novi soj virusa H3N2, nazvan H3 Bolzano, dok je sezona počela sojem H3 Hong Kong.

94 posto građana nije cijepljeno

– On se sad pokazuje kao najintenzivniji još od pandemijskog virusa 2009. godine. I on oslabljuje naš drugi važan sustav, a to je respiratorni – kaže. Treći faktor je činjenica da je procijepljenost protiv gripe pala za čak 70 posto, upozorava ovaj stručnjak.

– Većina populacije je nezaštićena i 94 posto građana nije cijepljeno – upozorava.

Ekstremna hladnoća pogoduje virusu, koji je najopasniji dosad

Meteorolozi, s druge strane, najavljuju zatopljenje, pa bi i sezona gripe uskoro mogla završiti. Iako su temperature još jučer bile -11 celzijevaca, već sutra ćemo biti 13 u plusu. No liječnici ipak upozoravaju da se treba pridržavati uputa liječnika. Naš poznati epidemiolog Bernard Kaić upozorio je da je uz cijepljenje vrlo važna i zaštita pravilnom higijenom – odnosno pranjem ruku jer virus može preživjeti i do 8 sati na raznim površinama.

Slučajevi iz Splita su ekstremni

Gripa je virusna bolest i pojavljuje se svake godine u isto vrijeme, u zimskom i proljetnom periodu. Simptomi su povišena temperatura, glavobolja,… terapija je jednostavna, ali činjenica je da su ova dva slučaja iz Splita ekstremna. Vjerojatno su ta djeca već došla u teškoj situaciji, ili im je jako narušen imunološki sustav ili su imali neku kronični bolest poput astme. Vjerojatno su se dogodile komplikacije na vitalnim organima zbog kojih su djeca preminula. Svakako tek nakon obdukcije znat će se detaljniji uzrok. Bitno je naglasiti da je kod gripe najvažnija prevencija. Iako su trendovi koji govore protiv cijepljenja aktualni, kad se radi o skupinama poput male djece i kroničnih bolesnika ne treba izbjegavati na ovaj način zaštititi organizam. U svakom slučaju, kod ovih skupina treba vrlo ozbiljno pristupiti prevenciji, kazao nam je dr. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu.piše

Related posts

Nakon supružnikove smrti, rizik od smrti usljed “slomljenog srca” se povećava

SLIKAO SE KAO OD MAJKE ROĐEN PRED TURISTIMA (71)’Prvi dan godišnjeg vidio sam tri velika kruzera, u nedjelju su stigla dva nova, tada mi je prekipjelo’

Uživali u ljepotama Istre, a posebno je bilo veselo na večernjim druženjima uz glazbu, ples i pjesmu

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com