"> Zavod za javno zdravstvo objavio mjere zaštite za starije i kronične bolesnike vezane za koronavirus - Treća dob Hrvatska
">
Zanimljivosti Zdravlje

Zavod za javno zdravstvo objavio mjere zaštite za starije i kronične bolesnike vezane za koronavirus


Zavod za javno zdravstvo objavio mjere zaštite za starije i kronične bolesnike vezane za koronavirus

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za očuvanje zdravlja osobama starijim od 60 godina kao i osobama oboljelim od kroničnih bolesti.

Temeljem informacija dostupnim o koronavirusu kao i izjavom generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije o rizicima ranjivih skupina, dakle starijih i kroničnih bolesnika, preporuke o mjerama opreza uključuju:

  • Često pranje ruku sredstvima koje sadrže 70% alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su prljave i to u trajanju 20-ak sekundi;
  • Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta;
  • Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac;
  • Nošenje medicinske maske je obvezno ako imate respiratorne simptome;
  • Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku;
  • Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Isto tako je vrlo važno održavati higijenu stambenog prostora, ponajviše površine koje se često dotiču rukama koje je potrebno čistiti dezinfekcijskim sredstvima.

Svi stariji od 60 godina, koji spadaju u najrizičniju skupinu građana kao i kronični bolesnici pozvani su da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna mjesta, kao i velika okupljanja, odlasci u trgovine tijekom najvećih gužvi, te korištenje javnih prijevoznih sredstava, posebice tijekom najvećih dnevnih gužvi.

Posjete bolnicama i liječnicima na rutinske kontrole nisu nikako preporučene ukoliko zdravstvena skrb nije prijeko potrebna.

Osobe s koje imaju neku kroničnu bolest poput bolesti kardiovaskularnog sustava, respiratornog sustava ili dijabetesa, da imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju navedene mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.

Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr.) na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezani uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

 

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

OSTEOPOROZA- TIHA EPIDEMIJA

Administrator

Vozi i u 97-oj! Toni iz Rapca je najstariji vozač u Hrvatskoj

Administrator

Anestezija, kirurgija i MS

Administrator

11 savjeta 50-godišnjaka koje bi trebao poslušati svaki 20-godišnjak

Administrator

Mali šalabahter o dijabetesu

Administrator

“Ne shvaćaj ništa osobno” – Mudrost objašnjena kao nikad do sad!

Administrator