"> Zašto trebamo sve više međugeneracijskih domova? "Kako ćeš sa starijima, tako će s tobom mlađi" - Treća dob Hrvatska
">
Blog Domovi za starije Društvo

Zašto trebamo sve više međugeneracijskih domova? “Kako ćeš sa starijima, tako će s tobom mlađi”

 

“Kako ćeš sa starijima, tako će s tobom mlađi.”

 

Dječje gugutanje i zvuk malih koračića usred Doma za starije i nemoćne. Nije nešto što ćete često čuti. Barem ne u Hrvatskoj. S druge strane, u inozemstvu to postaje trend, trend koji dobra donosi i onoj najmlađoj i onoj najstarijoj generaciji.

Prosječna dob u Domu za starije Mount u američkom Seattleu jest 92 godine, ali tih 400-tinjak pripadnika treće dobi svojih 27.000 kvadratnih metara dijele sa 125-ero djece u dobi od nula do pet godina. I u Velikoj Britaniji postoji međugeneracijski dom. Nightingale House ujedno je vrtić i dom umirovljenika.

  • Doći u dom za mene je bila velika odluka. I odlična odluka. Imati djecu uz sebe je sjajno. Ima jedna djevojčica Martha, koja me posjeti svakog ponedjeljka. I jučer je dotrčala do mene i pitala me kako sam. Ona ima tri, a ja 93 godine – ispričala je jedna štićenica tog britanskog doma.

Istraživanja su pokazala da su starije osobe koje se druže s djecom boljeg fizičkog zdravlja i manje sklone depresiji. Čak 43 posto starijih potvrdit će da svakodnevno iskusi osjećaj izolacije. Upravo iz tog razloga, druženje s djecom važno je za njihovo psihičko zdravlje. Uz to, uključenost u fizičke aktivnosti s djecom pomaže njihovu zdravlju. Dobivaju tako priliku da se i pod stare dane igraju, smiju i uživaju u sreći koju djeca uvijek nose sa sobom. Družeći se s djecom, starije osobe nanovo dobivaju osjećaj da nekome vrijede, dobivaju priliku da s nekim podijele svoje znanje i iskustvo, te da nekome služe kao primjer.

I djeca imaju dobrobit od druženja sa starijima. Mogu učiti od njih o životu, naučiti prihvatiti osobe s invaliditetom, davati i primati neograničenu i bezuvjetnu ljubav i pažnju. Ovakvi međugeneracijski domovi pomažu da se kod djece ukloni strah od starijih osoba. Sve to čini ih spremnijima za život koji će ih čekati kad jednog dana trajno izađu kroz vrata dječjeg vrtića.

Ovakav tip doma, nažalost, ne postoji u Hrvatskoj. Koliko ih je točno u svijetu nije moguće izračunati, ali, ako je suditi po video snimkama koje srećemo na društvenim mrežama, ova praksa postaje sve veći trend. I to nas, doista, veseli.

STARIJE OSOBE, DJECA I RODITELJI MOGU ŽIVJETI SRETNO ZAJEDNO AKO  SE OD VRTIĆKE DOBI UČI PRAVIM ŽIVOTNIM VRIJEDNOSTIMA.

Gdje nema poštivanja prema starijima, nema ni budućnosti za mlade – trebamo konkretno uvažavati njihovu krhkost i njihovo dostojanstvo

 

Sandra Vukušić, sociologinja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tag:međugeneracijski jaz, dom za starije

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

CIJEPLJENJE. Tražimo sigurnost postupka! Prijaviti sumnju na nuspojavu. Želimo pravo izbora

Administrator

ŠTO ĆE SVE I KOLIKO POSKUPJETI, A ŠTO POJEFTINITI…

Administrator

Ljubaznost i bonton kao ogrtač kojeg moramo imati

Administrator

LUMBALNA PUNKCIJA

Administrator

ZLATNA HRVATSKA STAREŽ: DOBAR POSAO U MIROVINI

Administrator

Kupi si svog psa ili mačku

Administrator