"> Zaboravljanje je uobičajena pojava kod starenja, a ovo su situacije zbog kojih biste se ipak trebali zabrinuti - Treća dob i 50+
">
Zanimljivosti

Zaboravljanje je uobičajena pojava kod starenja, a ovo su situacije zbog kojih biste se ipak trebali zabrinuti

Kao što sa 60 godina ne možete biti jednako savitljivi, brzi i jaki kao sa 20, tako s prolaskom vremena i vaš mozak trpi promjene koje se događaju u vezama između stanica zaduženih za spremanje i pozivanje uspomena, ali i u proteinima i hormonima zaduženim za održavanje vitalnosti mozga. Stoga je zaboravljanje uobičajena pojava kod starenja, ali treba ga znati razlikovati od situacija o kojima biste trebali popričati sa svojim liječnikomprenosi

Nije sve u pojedinostima

Uobičajeno: Zaboravite se naći s prijateljem, ali kasnije se sjetite da ste se trebali naći. Sjećate se vjenčanja od prošle godine, ali u magli vam je ostalo tko je bio na vjenčanju. Prošloga ste tjedna telefonski čuli s Josipom, a unatoč dugom i zanimljivom razgovoru ne možete se sjetiti čime se on sad bavi.

Zabrinjavajuće: Zaboravljate sastanke i dogovore na sve strane, a prijatelje i obitelj ispitujete neprestano o istim pojedinostima. Ne možete se prisjetiti događaja na kojima ste nedavno bili ili razgovora koje ste upravo imali.

Poteškoće s brojanjem i brojevima

Uobičajeno: Događaju vam se pogreške u evidenciji troškova, povremeno zaboravljate platiti neki račun ili ste upravo u kavu umjesto jedne stavili tri žličice šećera.

Zabrinjavajuće: Teže vam je usredotočiti se, napraviti plan i riješiti probleme. Brojevi su vam postali poput stranog jezika, teško vam je pratiti neki kulinarski recept ili osmisliti kućni budžet.

‘S depresijom i demencijom možemo se boriti, a uz tehnologiju pomaže i jedna zaboravljena besplatna metoda..

Igra i zabava nisu više samo igra i zabava

Uobičajeno: Imate problema s namještanjem sata na mikrovalnoj pećnici ili snimanja omiljene televizijske emisije i potrebna vam je nečija pomoć. Prođe nekoliko trenutaka dok ne shvatite da je vaš red da povučete novu kartu.

Zabrinjavajuće: Ne polazi vam za rukom uključiti pećnicu. Zaboravljate pravila bele, košarke ili tenisa, igara u kojima ste uživali igrajući ih ili prateći ih desetljećima.

Teže pronalazite svoje stvari

Uobičajeno: Prekopavate džepove, pretražujete kuhinjski stol i automobil i vraćate se nekoliko koraka unazad ne bi li pronašli svoje ključeve, ali ih na posljetku pronađete.

Zabrinjavajuće: Stvari ostavljate na čudnim mjestima, poput pametnog telefona u zamrzivaču ili naočala u pećnici. Ne možete se prisjetiti svojih prethodnih nekoliko koraka i okrivljujete nekoga za nestanak vaših stvari.

Koji je danas dan?

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Ako krećete na put, držite se ovih 5 savjeta! Pogotovo ako su predviđene gužve i vrućine

Administrator

Indijac sam zasadio 1.200 ha šume

Administrator

Putnici, ovo je zdravstveno upozorenje za vas!

Administrator

Istraživanje pokazalo: Inteligentni ljudi su manje društveni – evo zašto!

Administrator

Ovi svakodnevni heroji- dostavljači

Administrator

Pratite ova tri koraka i kilogrami će se otopiti u rekordnom roku

Administrator