"> Vukušić: Gdje je zapelo uvođenje statusa njegovatelja za starije osobe?! - Treća dob Hrvatska
">
Blog Domovi za starije Društvo

Vukušić: Gdje je zapelo uvođenje statusa njegovatelja za starije osobe?!

Gdje je zapelo uvođenje statusa njegovatelja za starije osobe?

 

Uvođenje statusa njegovatelja osobama koje brinu o starima i nemoćnima jedan je od pet ciljeva Strategije socijalne skrbi za starije osobe iz 2017. godine. Tri godine kasnije te mjere još nema na vidiku i po svemu sudeći tako će ostati još neko vrijeme.

O potrebi dodjele statusa njegovatelja onima koji brinu o starijima i nemoćnim roditeljima govorilo se i tijekom zakonskih izmjena koje su na snagu stupile s prvim danom 2018. godine. Tada je, naime, zanemarivanje starijih i nemoćnih članova obitelji postalo kazneno djelo nasilja u obitelji, te su za njega propisane visoke kazne zatvora do 45 dana i novčane sankcije od minimalno 10.000 kuna. No, nakon što su javne rasprave o ovim zakonskim promjenama završile, završilo je i podsjećanje vladajućih na uvođenje statusa njegovatelja. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović jednom godišnje, kad podnosi Izvješće Hrvatskom saboru, također iskoristi priliku da podsjeti i upozori na potrebu uvođenja statusa njegovatelja za starije i nemoćne. Ali sustavnog pritiska definitivno nema.

I dok su liste čekanja za domove za starije i nemoćne preduge, velik broj obitelji prisiljen je angažirati osobe na crno da brinu o njihovim bližnjima, a time se otvara i put ka nasilju koje je gotovo nemoguće kontrolirati.

Ipak, Vlada još uvijek nije status njegovatelja unijela u svoj plan zakonodavnih aktivnosti u ovoj godini. Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nedavno su poručili kako je sada u tijeku provedba europskog projekta “Formalni i neformalni oblici skrbi za starije osobe” na temelju čijih rezultata će tek krenuti u izradu novog zakonodavnog okvira.

  • Na osnovu podataka do kojih će se doći ovim istraživanjem dat će se preporuka na koji način unaprijediti skrb za starije osobe u republici Hrvatskoj (koju vrstu prava uvesti, uvjeti za ostvarivanje, financijski učinak i sl.) na temelju čega će se pristupiti izradi zakonodavnog okvira – poručili su iz Ministarstva.

Nikome nije jasno zašto takve preporuke nisu bile potrebne kad je uvođenje statusa njegovatelja postavljeno kao jedan od pet ciljeva Strategije još prije tri godine!

Kao što stoji u jednom od izvješća pučke pravobraniteljice oko 17% osoba u dobi od 35 do 49 godina života brine o starijim članovima svoje obitelji. Budući da je važećim propisima nedostatno regulirana skrb o starijim osobama, takve obitelji prisiljene su same se snalaziti ili koristiti pomoć pružatelja usluga na crno. Pomoć je djelomično osigurana putem usluge zdravstvene njege u kući, no prema podacima iz spomenutog izvješća, ista se veoma rijetko propisuje. Kako bi se ostvarila kontinuirana pomoć osobama starije životne dobi, potrebno je što prije pronaći trajna i učinkovita rješenja poput uvođenja nacionalne mirovine za socijalno ugrožene starije osobe ili priznavanja prava na status njegovatelja za skrb o starijim osobama.

 

Gdje je zapelo uvođenje statusa njegovatelja za starije osobe?!

 

Sandra Vukušić, sociologinja

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

PRAVO DOBA sajam za zrele generacije 17.-19.5.2018.

Administrator

Borba za budućnost i egzistenciju neka počne danas!

Administrator

Znanstvenici izumili materijal koji sam otklanja ogrebotine na ekranu

Administrator

Kućanstva s jednim članom plaćat će isti iznos kao i ono s osam ili deset članova!

Administrator

MINISTAR PAVIĆ KOMENTIRAO PRELAZAK IZ JEDNOG MINISTARSTVA U DRUGO PA ISPALIO ‘Veliki je uspjeh Hrvatske da ćemo predsjedati Europskom unijom’

Administrator

Umirovljenici gladuju u bolnicama diljem svijeta mada ni Hrvatska ne kaska za tim trendom!

Administrator