Ekologija Zeleni vrt

Vrba – više od lijeka

 

 

Tko u vrbi vidi samo lijepo drvo, ne može niti zamisliti da njezina kora u sebi krije brojne ljekovite sastojke koji su se nekad (a i danas u biljnoj medicini) uvelike koristili za ublažavanje bolova.

Svima je poznato da se pozitivna strana vrbe spominje i datira daleko u prošlost. Od pronalaska i patentiranja lijeka za ljude pa sve do širokog spektra namjene za biljke.

Najpoznatiji i ljekoviti sastav vrbine kore i općenito cijele biljke je salicil i salicilna kiselina (patentiran i izumljen lijek protiv bolova i visoke temperature penicilin i aspirin). No tu salicilnoj kiselini nije kraj, nekad se prah salicila dodavao u konzerviranje zimnice, kao konzervans protiv kvarenja konzerviranog voća i povrća, ističe Slađana S.

Da ne odem sad previše van ove teme. Ovim putem želim više pažnje posvetiti biljkama i koju ulogu vrba igra kad su u pitanju biljke.

Poželjno se pridržavati nekoliko savjeta. Pogledajte Slađanine savjete.

Osim svega navedenog, vrbin sok ima širu paletu namjene i kad su biljke u pitanju. Pa tako od vrbinih mladih izboja i lišća već sad možete napraviti idealno sredstvo, biostimulator za dobar rast i razvoj vaših biljaka. Isto tako može jako dobro poslužiti kao čaj za biljke ili kao gnojivo ali i kao prirodni hormonski preparat za ukorijenjivanje raznih vrsta reznica.

 

 

Za početak vam ne treba puno, ovisno koju mjeru i što želite dobiti.

Evo jednog primjera: Ja ću za početak uzeti jedan svežnjić mladih vrbinih izboja i lišća i ukoliko želim dobiti npr. hormonski pripravak ili gnojivo, prelit ću mlade izboje s hladnom vodom i za bolju ekstrahaciju ( postupak iscrpine i izvlačenja biljnih sokova iz biljke) jednostavno ću dodati 1-2dcl jabučnog octa na 10l vode. Za pet litara jasno da treba staviti manje octa. Ostaviti sve 24 sata da odstoji, procijediti, uliti u boce i spremiti na hladno i tamno mjesto. S ovim pripravkom možete ukorijenjivati sve vrste reznica, ali i koristiti ga kao folijarnu prehranu biljaka.

Isto tako, ako umjesto jabučnog octa dodate šećer i jedan dio živih korisnih mikroorganizama pa sve skupa ostavite stajati 2-3 tjedna, dobit ćete kvalitetno tekuće gnojivo za folijarnu i vegetativnu prihranu biljaka na bazi vrbinih sokova.  

 

Želite izračunati svoju buduću mirovinu? 

informativni izračun mirovine 

Related posts

Jeste li znali da su mnoge biljke osjetljive na klor?

Što kada nam crveni luk neočekivano i naplanirano krene u cvijet?

Pogledajte kako se zagrebački kvartovi guše u smeću

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com