Ekologija Zeleni vrt

Vrba – više od lijeka

 

 

Tko u vrbi vidi samo lijepo drvo, ne može niti zamisliti da njezina kora u sebi krije brojne ljekovite sastojke koji su se nekad (a i danas u biljnoj medicini) uvelike koristili za ublažavanje bolova.

Svima je poznato da se pozitivna strana vrbe spominje i datira daleko u prošlost. Od pronalaska i patentiranja lijeka za ljude pa sve do širokog spektra namjene za biljke.

Najpoznatiji i ljekoviti sastav vrbine kore i općenito cijele biljke je salicil i salicilna kiselina (patentiran i izumljen lijek protiv bolova i visoke temperature penicilin i aspirin). No tu salicilnoj kiselini nije kraj, nekad se prah salicila dodavao u konzerviranje zimnice, kao konzervans protiv kvarenja konzerviranog voća i povrća, ističe Slađana S.

Da ne odem sad previše van ove teme. Ovim putem želim više pažnje posvetiti biljkama i koju ulogu vrba igra kad su u pitanju biljke.

Poželjno se pridržavati nekoliko savjeta. Pogledajte Slađanine savjete.

Osim svega navedenog, vrbin sok ima širu paletu namjene i kad su biljke u pitanju. Pa tako od vrbinih mladih izboja i lišća već sad možete napraviti idealno sredstvo, biostimulator za dobar rast i razvoj vaših biljaka. Isto tako može jako dobro poslužiti kao čaj za biljke ili kao gnojivo ali i kao prirodni hormonski preparat za ukorijenjivanje raznih vrsta reznica.

 

 

Za početak vam ne treba puno, ovisno koju mjeru i što želite dobiti.

Evo jednog primjera: Ja ću za početak uzeti jedan svežnjić mladih vrbinih izboja i lišća i ukoliko želim dobiti npr. hormonski pripravak ili gnojivo, prelit ću mlade izboje s hladnom vodom i za bolju ekstrahaciju ( postupak iscrpine i izvlačenja biljnih sokova iz biljke) jednostavno ću dodati 1-2dcl jabučnog octa na 10l vode. Za pet litara jasno da treba staviti manje octa. Ostaviti sve 24 sata da odstoji, procijediti, uliti u boce i spremiti na hladno i tamno mjesto. S ovim pripravkom možete ukorijenjivati sve vrste reznica, ali i koristiti ga kao folijarnu prehranu biljaka.

Isto tako, ako umjesto jabučnog octa dodate šećer i jedan dio živih korisnih mikroorganizama pa sve skupa ostavite stajati 2-3 tjedna, dobit ćete kvalitetno tekuće gnojivo za folijarnu i vegetativnu prihranu biljaka na bazi vrbinih sokova.  

 

Želite izračunati svoju buduću mirovinu? 

informativni izračun mirovine 

Related posts

Sušeni poriluk

DOBROBITI MORA

Na koje sve načine se mogu spremati tikve i tikvice? I što s njima kad ih imamo previše?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com