"> Volite Mahjong? Izgleda kako ova igra pomaže kod depresije - Treća dob i 50+
">
Medicina Zanimljivosti Zdravlje

Volite Mahjong? Izgleda kako ova igra pomaže kod depresije

Foto: Shutterstock

Mentalne se bolesti povezuju s društvenom isključenosti i usamljenosti, a mahjong bi mogao pomoći.prenosi

Social Science & Medicine objavio je studiju kojom je utvrđeno kako igranje Mahjong, igre s pločicama, smanjuje razinu depresije.

Mahjong je oblik društvene participacije koji pospješuje mentalno zdravlje osoba srednje životne dobi koji žive u državama niskih ili srednjih doprinosa.

Kina spada među te zemlje, a ona čak nosi 17 posto ukupne populacije koja se bori s nekim oblikom mentalnih bolesti. Također, mentalne se bolesti povezuju s društvenom isključenosti i usamljenosti koja je u Kini također u porastu. Iz tog su razloga stručnjaci za potrebe studije, promatrali stanovnike Kine.

Istraživanje je to koje dokazuje povezanost društvene participacije i mentalnog zdravlja stanovnika urbanih i ruralnih naselja, navodi Adam Chen, jedan od stručnjaka koji su provodili studiju.

Nakon što su definirali simptome depresije, stručnjaci su ih usporedili s učestalošću društvene participacije, kao što su posjeti prijatelja, igranje Mahjonga, sudjelovanje u sportskom ili društvenom klubu te volonterstvo. Na temelju toga utvrdili su kako su sudionici koji su sudjelovali u različitim aktivnostima bili mentalno zdraviji od onih koji to nisu.

Specifično, stanovnici urbanih naselja koji su igrali Mahjong upravo su oni koji imaju najmanje šanse za razvoj depresije, a iznenađujući nalaz istraživanja bio je zaključak da stanovnici ruralnih naselja imaju slabije mentalno zdravlje nego je to slučaj s onima iz urbanih područja.

Vijesti:

Ona nije beskućnica, ona je…
Bakterije svugdje oko
Gdje je nestalo ono što mi vječno želimo od drugih

“Tradicionalno, ruralnu Kinu definiraju čvrste zajednice ljudi, ograničenog broja velikih obitelji iz sela”, tvrdi Chen. “Očekivali smo čvrste društvene veze ruralne Kine, ali prevarili smo se”, nastavlja.

Smatra kako razlog takvih rezultata leži u raskinutim društvenim vezama koje su rezultirale migracijom stanovnika u gradove. Obiteljske su veze ostale čvrste, ali veze zajednice oslabile su u ruralnim područjima, tvrdi.

Mahjong ne rezultira boljim mentalnim zdravljem stanovnika ruralih područja, potvrdili su, a to su povezali s kompetitivnošću same igre koja u takvim naseljima postaje oblik klađenja.

Povezane vijesti

JER NISU ISTI: Koji su simptomi infarkta kod muškaraca, a koji kod žena?

Administrator

Glas umirovljenika – pravni savjeti

Administrator

KONAČNO IMAMO LIJEK PROTIV RAKA? ‘Bolesnik će moći živjeti dovoljno dugo da na kraju umre od nečeg drugog’

Administrator

106 prevara u iznosu od 200 000 kuna!

Administrator

Simptomi moždanog udara

Administrator

Multipla skleroza je veliko sranje … to je gorka istina

Administrator