"> Voda i sapun bolji su od dezinficijensa - Treća dob Hrvatska
">
Zdravlje

Voda i sapun bolji su od dezinficijensa


Liječnik iz KBC-a Osijek Igor Berecki na društvenoj mreži je objasnio zašto je bolje koristiti sapun i vodu od dezinficijensa u sprječavanju zaraze.

“A sada vaša i naša rubrika “Pitanja i odgovori”. Vaše pitanje: Neki dan je u jednoj grupi objavljeno istraživanje u kojem je pokazano kako topla voda i sapun najbolje smanjuju broj bakterija na rukama.

Bio je to usporedni test u kojem je između ostalog sudjelovao i antiseptički gel. E, sad, sapun i topla voda su ga dotukle. Pitanje je bilo zašto je to tako, ali nitko nije dao odgovor.prenosi

Dakle, zašto su topla voda + sapun bolji dezinficijens za ruke od gelova? Eto, ljubazno molim ako netko zna da mi objasni”, stoji u objavi osječkog liječnika.

“Voda (TEKUĆA VODA!) i sapun PERU ruke – dakle, skidaju s kože sve što se na njoj nalazi: i mikroorganizme i prljavštinu i stare stanice kože koja je hranilište za mikroorganizme.

Utrljavanje gela pak ne skida ništa, nego samo po koži razmazuje iste bakterije i viruse, često ih gurajući još dublje u pore, gdje se onda uspješnije “skrivaju” od dezinfekcijskog učinka. Ista priča je i s utrljavanjem Plivasepta.

Dakle, PRVO oprati ruke tekućom vodom i sapunom, posušiti ih, a onda po čistim rukama trljajte kakav god dezinficijens želite, posve je svejedno.

Još samo treba dodati: tzv. “antibakterijski” sapuni ne ubijaju niti jednu jedinu bakteriju više nego sapuni koji ne nose taj naziv. Ne bacajte novce uzalud”, objasnio je Berecki.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke?

Administrator

10 najčešćih pogrešaka koje napravimo prije pregleda kod liječnika

Administrator

Hematom – uzroci, rizici i liječenje

Administrator

Dijetetičarka s 20-godišnjim radnim iskustvom ima savjete vrijedne zlata: na njenome meniju su i sladoled, salata i sendvič s pancetom, važno je samo jedno ‘pravilo’

Administrator

Ovo je signal propasti Mediterana: ‘Ljudi misle da im se servira sabljarka, a zapravo jedu ilegalno meso morskog psa! To nije bezopasno’

Administrator

Tri najvažnija područja života u kojima je bitno znati reći NE

Administrator