"> Vlada smanjuje kazne za sve koji ove godine idu u mirovinu - Treća dob i 50+
">
Društvo Mirovine

Vlada smanjuje kazne za sve koji ove godine idu u mirovinu

Photo:Patrik Macek

Lutanje u reformama je donijelo to da oni koji odlaze u prijevremenu mirovinu ove godine imaju i 150 kuna manje mjesečno od onih koji su otišli lani ili će otići 2020. Sada Vlada ispravlja tu nepravdu

Oni građani koji su već otišli u prijevremenu mirovinu ove godine ili će otići do kraja prosinca, zakinuti su više od svojih kolega koji su pod istim uvjetima otišli u mirovinu lani ili će otići sljedeće godine. Na njih se odnosi zakonska odredba da se svaki mjesec prijevremenog umirovljenja kažnjava s 0,3 posto trajnog umanjenja mirovine. Tako mogu maksimalno izgubiti čak 18 posto mirovine ako su se umirovili pet godina prije uvjeta za punu mirovinu.

Vlada je podigla kažnjavanje od 1. siječnja, a do kraja 2018. godine je penalizacija bila 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja. Ali kako su sindikati uspjeli prikupljanjem potpisa srušit jaču penalizaciju, ona će ponovno od sljedeće godine iznositi 0,2 posto ili maksimalno 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja. Generacija koja odlazi u prijevremenu mirovinu 2019. godine tako je nesretno zakinuta. Već je ranije izračunato da  će umirovljenik koji je 2019. godine otišao pet godina ranije u mirovinu, gubi i 150 kuna mjesečno do kraja života.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava su nam potvrdili da će ispraviti tu nepravdu. Svi koji su odlaze u prijevremenu mirovinu ove godine bit će penalizirani s 0,2 posto, a ne sa 0,3 posto.

– Oni koji su otišli ove godine u prijevremenu mirovinu, dobit će nova rješenja s manjom penalizacijom. Nepravedno bi bilo da samo ta generacija bude kažnjena – potvrdio nam sugovornik iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Procjena je da ove  godine u prijevremenu mirovinu odlazi oko 10.000 zaposlenika. Svi mogu računati na manju penalizaciju od 0,2 posto po mjesecu, odnosno maksimalno 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja.prenosi 24sata

 

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

ZAŠTO UMIROVLJENICI IDU U PROSVJED?

Administrator

Škoro : ‘Slušajmo jedni druge i to će nas odvesti na pravi put’

Administrator

I onda okrene glavu, ide dalje i tresne ga auto. Začudo, ostaje živ, i ništa o životu nije  naučio i shvatio.

Administrator

Kućanski poslovi

Administrator

Kad ti je tramvaj stan, a kolodvor restoran

Administrator

‘Ograničenje kvote za strane radnike ukinut ćemo od 2020.’

Administrator