"> VLADA DONIJELA ODLUKU O OGRANIČAVANJU CIJENA.POGLEDAJTE KOJI PROIZVODI - Treća dob Hrvatska
">
Zanimljivosti

VLADA DONIJELA ODLUKU O OGRANIČAVANJU CIJENA.POGLEDAJTE KOJI PROIZVODI


Vlada Republike Hrvatske je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, stoji u priopćenju Vlade.

Ova Odluka donosi se radi sprječavanja negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda i radi sprječavanja monopolističkog određivanja cijena proizvoda, a u vezi s nastalom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 u Republici Hrvatskoj čime se osigurava zaštita zdravlja i života ljudi.

Odlukom se određuju proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.prenosi

Odluka se odnosi na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području Republike Hrvatske.

Sukladno Zakonu o iznimnim mjerama kontrole cijena, najvišom cijenom smatra se cijena proizvoda na dan 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS–CoV-2 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.

Također, ovom Odlukom ovlašćuje se ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta da, u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda, ograniči njihovu prodaju izvan područja Republike Hrvatske, u skladu s člankom 36. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Za provedbu nadzora zadužuje se Državni inspektorat koji će o provedenom nadzoru redovito obavještavati Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Kretanje znači život: Manjak fizičke aktivnosti jedan od glavnih uzroka obolijevanja

Administrator

Jednostavnim trgovanjem na internetu zarađuju i do 75,000 kn mjesečno.Pogledajte kako…

Administrator

Hrana za astronaute pomaže ljudima na zemlji

Administrator

Imaju li “kronično nesretni” ljudi neke zajedničke karakteristike?

Administrator

Računi koji ne stižu na vrijeme, a moraju biti podmireni

Administrator

Granica s BiH najsuvremenijom je tehnikom pod stalnim nadzorom

Administrator