Zdravlje

Vježbe koje rehabilitiraju vaše tijelo

 

Vježbe koje rehabilitiraju vaše tijelo

 

Svi smo većinom upoznati s dobrobitima tjelovježbe i fizičke aktivnosti te utjecaju na zdravlje, što fizičko to i mentalno. A jeste li čuli za metodu vježbi i rehabilitacije u kojoj se krećemo kao djeca?

Vježbe po razvojnoj kineziologiji ili Dns (Dinamička neuromuskularna stabilizacija) temelji se na instinktivnim i urođenim pokretima koje srećemo u prvoj godini života i osnovica su fizičkog i mentalnog razvoja. Medicinski istraživači Praške škole neurologije, pedijatrije i rehabilitacije su dokazali prednosti vježbanja po uzoru na djecu u velikom broju medicinskih područja kao metodu za izravnu rehabilitaciju od bolnih stanja i ozljeda, te prevenciju istih.

Idealni pokreti

Urođeni pokreti su kretnje koje ne učimo, već se same pojavljuju prirodnim putem, u fazama tokom našeg razvoja i idealne su za naše tijelo. Neke pozicije i vježbe se koriste u fizikalnoj medicini i kao testovi, jer odstupanja od idealne pozicije upućuje na moguće probleme koje remete savršenu poziciju tijela. Zglobovi u zadanim pozicijama po razvojnoj kineziologiji moraju biti savršeno centrirani i tada dolazi do idealnog prijenosa sile, a odstupanja u zglobovima od te pozicije znače da se više troše i time oštećuju.

Vježbe po razvojnoj kineziologiji su primjerene i namijenjene svim dobnim skupinama, od dojenčadi pa do starije dobi. Zbog odličnih rezultata sve se više potražuju i kod vrhunskih sportaša za poboljšanja rezultata, te kao prevenciju od ozljeda. Uz navedene prevencijske učinke, metoda vježbi dječjih pokreta se preporuča kod bolova u leđima, ramenima, koljenima, vratu, išijalgiji, osteopeniji, osteoporozi, artritisu, kao pripremi za operativne zahvate i rehabilitaciji nakon operaciji na lokomotornom aparatu. Često se koristi i kod mišićnih problema kao što su hernije, problemi s mehanikom disanja i problema sa zdjeličnim dnom.

Vježbe možete izvoditi individualno uz iskusnog terapeuta kako bi riješili specifične probleme i bolna stanja na vašem tijelu, te u grupi za održavanje tijela i prevenciju.

U Somato centru rehabilitaciju po DNS-u radi iskusni terapeut sa završenom Praškom školom rehabilitacije i višegodišnjim iskustvom u tretiranju bolnih stanja i tegoba.

Vijesti

Siromaštvom kod umirovljenika smatra se…

Najkompliciraniji mirovinski sustav u Europi

Vrlo važno za buduće umirovljenike

 

Anketa

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Related posts

PREHRANA ZA DIJABETIČARE

Kako pobijediti samoću

Hrana i biljke od kojih se naši dragi ljubimci mogu otrovati a i umrijeti

Ostavi komentar