"> Vitamin D mogao bi liječiti multiplu sklerozu - Treća dob i 50+
">
Medicina Zanimljivosti Zdravlje

Vitamin D mogao bi liječiti multiplu sklerozu

Liječenje multipla skleroze

Prema novom istraživanju znanstvenika s University of Cambridge, postoje značajni dokazi da bi vitamin D u budućnosti mogao biti tretman za multiplu sklerozu i tako pomoći i starijima i mladima. Naime, vitamin D aktivira protein za koji se smatra da popravlja štetu na mijelinskom omotaču živčanih ćelija. Podsjetimo, mijelinski omotač je masna materija koja obavija živčane ćelije i služi pravilnom provođenju električnih impulsa duž ćelija. Često ga upoređuju sa izlatorskom ovojnicom oko provodnika. Kod multiple skleroze mijelinski omotač ćelija mozga i leđne moždine propada, što onemogućuje živčanom sistemu da komunicira s tijelom, što se očituje kroz niz stanja i simptoma – fizičkih, mentalnih i psihičkih. Naše tijelo ima prirodnu mogućnost obnavljanja ovog omotača, ali ona s godinama slabi pa se bolest neminovno pogoršava s vremenom.

Istraživači s Cambridgea su uvidjeli da se protein nazvan receptor vitamina D veže za jedan drugi protein (RXR gama receptor) za koji je već poznato da ima ulogu u obnovi mijelinskog omotača.

Kada su znanstvenici dodali vitamin D u matične stanice mozga, gdje su ovi proteini bili prisutni, otkrili su da se proizvodnja oligodendrocita (ćelija koje stvaraju mijelinski omotač) povećala za 80%. S druge strane, kada su blokirali funkciju proteina receptor D vitamina, sam RXR gama protein nije uspio stimulirati produkciju oligodendrocita.

„Ovaj rad pruža nam značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. Godinama su znanstvenici tražili način da poprave štetu nanesenu mijelinu. Dosad se većina istraživanja vezanih za vitamin D fokusirala na njegovu ulogu u uzroku bolesti. Ovaj rad nam pruža značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. U budućnosti bismo mogli imati lijek za regeneraciju mijelina koji djeluje na principu ciljanja proteina receptora vitamina D”, otkrio je prof. Robin Franklin s MS Society Cambridge Centre for Myelin Repair.

Doktorica Susan Kohlhaas, voditeljica biomedicinskog odjela na Cambridgeu, kaže: „Više od 100 000 ljudi u Velikoj Britaniji boluje od multiple skleroze i pronalazak tretmana koji može usporiti, zaustaviti ili preokrenuti tijek pogoršavanja pacijentovog stanja, naš je prioritet. Sada želimo provesti nova istraživanja kako bismo razumjeli bi li uzimanje D vitamina kao dodatka prehrani (na vrijeme), moglo biti efikasan i siguran tretman za pacijente s MS-om.”

„Ipak valja reći ”, nastavlja dr. Kohlhaas, „kako je ovo rana faza istraživanja provedena u laboratoriju i potrebno je još rada prije nego što možemo sa sigurnošću znati hoće li navedeno funkcionirati kod ljudi sa MS-om. U svakom slučaju, nije pametno imati manjak vitamina D, i stoga savjetujemo svakome tko smatra kako ima takav problem neka se obrati svome liječniku.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: University of Cambridge

Povezane vijesti

10 namirnica za bolje zdravlje

Administrator

Zdrav doručak za sve ukućane

Administrator

Povratak sebi

Administrator

Mirko Galić komentirao transfer Marka Pavića

Administrator

Čak 44 doktora uskoro odlaze u mirovinu, tko će nas liječiti? Nedostaje oko 75 posto novca za specijalizacije, a jedno usavršavanje košta milijun kuna

Administrator

Ako ste ljubitelj kave, svakako razmislite o ovih 8 koraka! Neki vam se baš i neće svidjeti

Administrator