Društvo

Višnja Fortuna nova predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske

 

Konačno žena na mjesto predsjedništva. Sada se nadamo i decentralizaciji! Sve udruge umirovljenika u RH žele jednak tretman povlastica od MUH-a. Njih 389 udruga umirovljenika, cc.  50% uživa kolko tolko povlastice same organizacije. Što je sa ostalih 300 koji su na margini i koje ne dobivaju apsolutno ništa…

Nadamo se da će nova predsjednica donijeti toliko potrebnu ravnopravnost u SVE udruge.

Višnja Fortuna, dugogodišnja suradnica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, izabrana je u četvrtak za novu predsjednicu Matice umirovljenika Hrvatske (MUH), kao prva žena koja dolazi na čelo te najveće umirovljeničke organizacije u Hrvatskoj, te je najavila aktivno sudjelovanje Matice u predstojećoj mirovinskoj reformi.

Sva isplata mirovina 2. i 3. stupa prešla u ruke Triglava Za četverogodišnji predsjednički mandat kandidiralo se dvoje kandidata, a Fortuna je na tajnom glasanju osvojila većinu glasova 102 delegata izborne skupštine  Matice u koju je uključeno 279.000 članova iz cijele Hrvatske.

Fortuna je osvojila 59 glasova dok je njezin protukandidat Željko Held iz Podravske Slatine dobio 43 glasa. Na skupštini je razriješeno dosadašnje vodstvo Matice, na čelu s predsjednikom Josipom Kovačićem.  Novoizabrana predsjednica najavila je da će se zalagati za povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda u kojemu je trenutno na raspolaganju 10 milijardi kuna za programe podrške umirovljenicima, a iz kojega za tu svrhu, kako je rekla, dosad nije povučeno ništa.

“Dajem prednost Prvom stupnju generacijske solidarnosti gdje se nalazi najveći broj umirovljenika, umjesto Drugog stupa koji je u rukama kapitala”, poručila je Fortuna iznoseći svoj program. Fortuna za uvođenje novog modela obiteljske mirovine Istaknula je i zalaganje za uvođenje novog modela obiteljske mirovine, tako da se na mirovinu preživjelog bračnog partnera dodaje do 50 posto mirovine umrlog partnera.

U fokusu će joj biti i uvođenje zajamčene minimalne mirovine, koja je, kaže, postojala do kraja 1998., te uvođenje tzv. nacionalne mirovine, ustvari državne naknade za osobe starije od 65 godina kojom se želi obuhvatiti osobe koje nemaju minimalan mirovinski staž za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Glasanju za novo vodstvo prethodila je  žestoka rasprava u kojoj su se Heldove pristaše okomile na Fortunu zbog njezina prethodnog političkog angažmana i na razini Grada Zagreba i na nacionalnoj razini, pitajući je “što je to učinila za umirovljenike kao zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika u bivšem saborskom sazivu”. Fortuna trenutačno obnaša dužnost posebne savjetnice zagrebačkog gradonačelnika za umirovljenike i osobe starije životne dobi, a u Gradskoj upravi obnašala je razne dužnosti zadnjih 20-ak godina, uz ostalo i dužnost zamjenice pročelnika ureda za zdravstvo, rad i socijalnu zaštitu, pročelnice ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Članica Matice umirovljenika je od 2013. godine.  Nakon što je izabrana za predsjednicu, Fortuna je ocijenila da je rasprava po dužini i žučljivosti poprimila razmjere izbora za predsjednika države. Na početku skupštine bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo izvrsnu suradnju Grada  s umirovljeničkim udrugama, izrazivši nadu da će se za vodstvo Matice izabrati najbolji kandidati, “oni čija djela govore više od riječi”. Na izbornoj skupštini izabrano je i novo predsjedništvo te izvršni odbor Matice umirovljenika.  U Matici ukupno djeluje 379 udruga s preko 800 podružnica i klubova umirovljenika u svim općinama, gradovima, županijama za koordinaciju mjera i aktivnosti za osobe starije životne dobi, večernji.hr

 

Related posts

UMIROVLJENIČKE UDRUGE – Upućujemo javni zahtjev političkim strankama!

Čak 65 gradova i općina će dodijeliti umirovljeničke božićnice

Posmrtna pripomoć – Priča nezadovoljnih korisnika

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com