"> VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA - Treća dob Hrvatska
">
Blog

VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA

Iznosim čas prije smeće, točnije, plastični otpad i gunđam…u dva dana ogromna vrećetina plastike i na svemu piše “bio…jogurt, mlijeko, meso, voće…”

Stotine bio-proizvoda pakira se u plastičnu ambalažu.🤪

Eto mi i susjede….”Was?…Wovon sprichst du?”
Pokazujem joj na hrpetinu ambalaže.
“Zar vi u Hrvatskoj ne jedete zdravo?”…pita me u čudu.

U djeliću sekunde vratila me u djetinjstvo i mladost u vrijeme kad sam “na silu” jela “zdravo” pa mi je ta navika iz roditeljske kuće ostala do danas.
Naime, beskrajno sam ljubomorila kad su djeca iz mog kvarta jela paštetu namazanu na kruh ili parizer (onaj slasni Vajdin…mljac😊), a ja sam morala jesti kosanu mast i meso iz banjice (pajceki iz vlastitog uzgoja) i čvarke s lukom i paprike iz našeg vrta jer je moja “draga majka” govorila “imaš kaj jesti! nedam peneze za oblizeke!”

Koja me sramota bila kad sam na izlet u svojim sendvičima od domaćeg kruha imala domaće kobasice i špek, a autobusom se širio zamamni miris “jegera” i “špekerice”.

Čak i kad se naveliko pričalo o štetnosti svinjske masti, palačinke i jaja i dalje sam pekla na njoj. Teško se priviknuti na novi okus.
Uglavnom, preživjela sam svu tu “(ne)zdravu” hranu.

I sad me usred Europe pitaju jedemo li mi u Hrvatskoj zdravo.😜

Nije mi se dalo elaborirati “problem” zdrave hrane i smeća (imam s kim o tome i u Varaždinu😉🙃) pa sam samo klimnula glavom i pokazala na vreću uz…”što je, uz ovoliku količinu smeća, u čitavoj ovoj priči zdravo?”

U dva tjedna doma, u Varaždinu, nemam ni trećinu ovog (kupujem na placu bez ambalaže i nosim doma u košarici), ali nastavi li Europa ovim tempom, ugušit ćemo se u plastičnom i svom ostalom otpadu vrlo skoro!

Ena Š.Š.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Enina čestitka

Administrator

Je li novac kovač tvoje sreće…??

Administrator

Početak proljeća

Administrator

Kako bilo tko može biti pozitivan dok živi s multiplom sklerozom

Administrator

Skulirana bloger baka u labirintu i slagalicama

Administrator

Nemojte dopustiti da nesuglasica uništi vaš odnos s drugom osobom

Administrator