"> Vegetarijanci imaju veći rizik od moždanih udara - Treća dob i 50+
">
Zdrava hrana Zdravlje

Vegetarijanci imaju veći rizik od moždanih udara

Vegetarijanci imaju manji rizik od srčanih bolesti, ali veći rizik od moždanih udara, kaže studija koja je 18 godina promatrala 48 tisuća ljudi.

Stručnjaci za prehranu smatraju kako je, bez obzira na izbor prehrane, konzumacija širokog spektra hrane najbolja opcija za zdravlje.

Kako je objavljeno u časopisu British Medical Journal, vegani i vegetarijanci su u prosjeku imali 10 slučajeva manje srčanih bolesti na tisuću ispitanika u usporedbi s mesojedima, ali i 3 slučaja više moždanog udara.

Znanstvenici su ispitali promatrane ljude o njihovoj prehrani i zdravstvenom stanju. Bilježili su njihovu medicinsku povijest, tjelesnu aktivnost i jesu li pušači.

Iznenađujuć je podatak da su oni na biljnoj prehrani imali 20% veći rizik od moždanog udara. Znanstvenici sugeriraju da se to može povezati s niskom razinom vitamina B12, ali smatraju da su za potvrdu te teze potrebna dodatna istraživanja.

Postoji i mogućnost da navedna povezanost nema nikakve veze s prehranom ljudi, tj. da može odražavati neke druge razlike u načinu života ljudi koji ne konzumiraju meso.

Nutricionistica Frankie Phillips, iz organizacije British Dietetic Association, drži kako ova studija ne pokazuje uzročno posljedične veze jer se radi o promatračkoj studiji.

“Znanstvenici su godinama pratili ispitanike i bilježili čime se oni hrane tako da ovdje postoji korelacija, a ne uzročno posljedična veza“, objasnila je.prenosi

 

 

Povezane vijesti

Spriječite teške bolesti izborom ove hrane

Administrator

Aloe vera: 5 nevjerojatnih dobrobiti ove čudesne biljke

Administrator

Invaliditet u ranim fazama života

Administrator

Svaki put kad danju spustite rolete, štetite svom zdravlju! Evo zašto biste se odmah trebali riješiti te loše navike

Administrator

Nije lako postati herojem multiple skleroze. Ovaj dečko sasvim sigurno je pravi heroj

Administrator

GLJIVICE NA NOKTIMA RIJEŠITI UZ OVAJ PRIRODAN LIJEK

Administrator