"> Varaždin, grad baroka, cvijeća, kulture, oslikanih trafostanica… i anđela - Treća dob i 50+
">
Aktivnosti

Varaždin, grad baroka, cvijeća, kulture, oslikanih trafostanica… i anđela

 

 

Varaždin, grad baroka, cvijeća, kulture, oslikanih trafostanica… i anđela

 

Dok spava moj grad

U rukama anđela

Varaždin sanja…

 

Prošle godine, Varaždin je proglašen najugodnijim mjestom za život. Najpopularnije prijevozno sredstvo je bicikl, a i svakodnevne obaveze možete obaviti – šetnjom. Semafori imaju brojače, pa čak i za pješake, što umanjuje nervozu svim sudionicima u prometu, a pogotovo osjetljivim skupinama.

Na području grada Varaždina obitava oko 11 tisuća umirovljenika, a kvaliteta života u trećoj životnoj dobi je jedna od značajki ovoga baroknog grada.

Grad Varaždin prepoznao je važnost obrazovanja umirovljenih osoba. Naime, iz donacija Grada Varaždina financirani su programi osnovnog i naprednog tečaja informatike koji postoji već 14 godina. Malo je poznato da je upravo Varaždin od svih hrvatskih gradova bio prvi u realizaciji te ideje. Neformalno je obrazovanje bitan čimbenik svakog društva, a varaždinska inicijativa edukacije umirovljenih i starijih osoba je bila i više nego uspješna. Uz rad na računalu, polaznici su svladali i osnove engleskog i njemačkog jezika, što nam još jednom govori da nikad nije kasno za nova znanja. Stara izreka kaže kako onaj tko uči čitavog života, zauvijek ostaje mlad. Poput anđela.

A u Varaždinu spavaju i anđeli. Neki se skrivaju u jedinstvenom Muzeju anđela lokalnog umjetnika Željka Prsteca, a ostali na različitim lokacijama u staroj i povijesnoj jezgri, u urbanoj baroknoj cjelini. Njegova najpoznatija instalacija je skroviti Anđelinjak, „prostor dodira sna i jave“, gdje možete sresti svog anđela čuvara.Za starije posebno.

 

Kao meke pahulje

s ljudima pod ruku prolaze sati, dani, godine

samo da ne žure, da ostanu sve dulje i dulje.

Dok spava moj grad

u rukama anđela,

Varaždin sanja.

Varaždin je inspiriran anđeoskim svijetom već dva desetljeća, no čini se kao da je oduvijek postojao poseban ugođaj. Gradski grb na gradskoj vijećnici čuva jedan anđeo.

Pjesma „U rukama anđela“ ostat će mi u dubokom sjećanju jer je to prva pjesma koju mi je baka puštala svaki dan kad me je čuvala.

 

Dojdite nam u Varaždin!

 

N.I., Treća dob

 

 

 

 

Povezane vijesti

DIRLJIVI SUSRET Druženje s korisnicima projekta ‘Snažno zaželi i ostvari’ u Donjem Kraljevcu

Administrator

Održan trening “Psihosocijalna pomoć u kriznim situacijama”

Administrator

Izlet u Istri

Administrator

Plan i program za predsjedničku kandidaturu Kolakušića- kada i kako?

Administrator

Iako će s lećama vid i oštrina biti kvalitetniji, one donose puno veći rizik od raznih opasnih infekcija

Administrator

Na ovih 8 mjesta ne ostavljajte mobitel: U džepu i pod glavom

Administrator