"> Vapaj domorodaca Amazonije: "Dat ću posljednju kap krvi da spasim ovu šumu" - Treća dob Hrvatska
">
Ekologija

Vapaj domorodaca Amazonije: “Dat ću posljednju kap krvi da spasim ovu šumu”

 

“Ovo je potpuno uništenje. Ako treba, dat ću posljednju kap krvi kako bih spasio ovu šumu“, rekao je Raimundo Mura, pripadnik plemena Mura

DOK stravični požari haraju Amazonskom prašumom, pripadnici autohtonog brazilskog plemena Mura zavjetovali su se da će do posljednjih snaga braniti svoju zemlju, javlja BBC.prenosi

Najveća prašuma na svijetu Amazonija značajno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. Zovu je i pluća planeta jer osim apsorpcije CO2, osigurava 20% svih zaliha kisika.

 

 

U Amazonskoj prašumi živi oko milijun domorodaca, a ona je i dom oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

“Sve ovo drveće nekada je bilo živo“

“Ovo je potpuno uništenje. Ako treba, dat ću posljednju kap krvi kako bih spasio ovu šumu“, rekao je Raimundo Mura, pripadnik plemena Mura.

“Sve ovo drveće nekada je bilo živo i imalo je pravo na to. Sada ga ljudi žele uništiti. Mi ćemo pokušati zaštititi ovo područje; prirodu, drveće i životinje”, dodao je.

“Godinama smo ovdje, dok još nije bilo struje ili pristupnih cesta. A sada se svaki dan suočavamo s krčenjem šuma i otimanjem zemlje. Tužni smo jer šuma konstantno umire“, kazao je Handech Wakana Mura, također pripadnik tog plemena.

“Već sada primjećujemo da se mijenja klima. Svijetu je potrebna ova šuma. Potrebna je nama i našoj djeci“, dodao je.

PODMETANJE POŽARA!

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji bijesne širom Amazonije, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u četvrtak je priznao da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, no rekao je da se stranci ne trebaju miješati u brazilska unutarnja pitanja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na Twitteru su izrazili zabrinutost  zbog požara koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zatopljenja.

Bolsonaro je ljutito odgovorio na to što smatra upletanjem.

“Te zemlje koje ovdje šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa … šalju ga u svrhu upletanja u našu neovisnost”, rekao je u prenošenju uživo putem Facebooka.

No ranije u četvrtak, rekao je da Brazil sam nema sredstava da kontrolira požare.

“Amazonija je veća od Europe, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvu prostoru?”, pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju. “Nemamo za to sredstava”.

Požari u Amazoniji porasli su za 83 posto ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju vladini podaci.

Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.

Farmeri su možda dobili prešutno ohrabrenje desničarskog predsjednika, koji je vlast preuzeo u siječnju.

Bolsonaro je u više navrata rekao da vjeruje kako Brazil mora otvoriti Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.

U srijedu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za što nije dao ni jedan dokaz.

Čini se da je uzmaknuo u četvrtak, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri.

 


“>

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Stručnjaci su oprezni, no Greta odlično stoji na kladionicama: Smiješi li se ovoj 16-godišnjakinji Nobel za mir?

Administrator

Svaka svijeća na adventskom vijencu ima značenje – evo koje

Administrator

Dalmatinskom draguljčiću, apsolutnoj zvijezdi Instagrama prijeti opasnost: čudesni Kamen na sebi krije čitav mikrosvijet, nitko nije siguran kako je to uopće moguće, ali sada se događa nešto zabrinjavajuće…

Administrator

Novi udar na umirovljenike, ovog puta preko odvoza smeća

Administrator

Oni koje žive u zagađenoj okolini mogu imati ista oštećenja pluća kao i pušači

Administrator

Moderno vrtlarenje

Administrator