"> Vapaj domorodaca Amazonije: "Dat ću posljednju kap krvi da spasim ovu šumu" - Treća dob i 50+
">
Ekologija

Vapaj domorodaca Amazonije: “Dat ću posljednju kap krvi da spasim ovu šumu”

“Ovo je potpuno uništenje. Ako treba, dat ću posljednju kap krvi kako bih spasio ovu šumu“, rekao je Raimundo Mura, pripadnik plemena Mura

DOK stravični požari haraju Amazonskom prašumom, pripadnici autohtonog brazilskog plemena Mura zavjetovali su se da će do posljednjih snaga braniti svoju zemlju, javlja BBC.prenosi

Najveća prašuma na svijetu Amazonija značajno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. Zovu je i pluća planeta jer osim apsorpcije CO2, osigurava 20% svih zaliha kisika.

 

 

U Amazonskoj prašumi živi oko milijun domorodaca, a ona je i dom oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

“Sve ovo drveće nekada je bilo živo“

“Ovo je potpuno uništenje. Ako treba, dat ću posljednju kap krvi kako bih spasio ovu šumu“, rekao je Raimundo Mura, pripadnik plemena Mura.

“Sve ovo drveće nekada je bilo živo i imalo je pravo na to. Sada ga ljudi žele uništiti. Mi ćemo pokušati zaštititi ovo područje; prirodu, drveće i životinje”, dodao je.

“Godinama smo ovdje, dok još nije bilo struje ili pristupnih cesta. A sada se svaki dan suočavamo s krčenjem šuma i otimanjem zemlje. Tužni smo jer šuma konstantno umire“, kazao je Handech Wakana Mura, također pripadnik tog plemena.

“Već sada primjećujemo da se mijenja klima. Svijetu je potrebna ova šuma. Potrebna je nama i našoj djeci“, dodao je.

PODMETANJE POŽARA!

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji bijesne širom Amazonije, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u četvrtak je priznao da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, no rekao je da se stranci ne trebaju miješati u brazilska unutarnja pitanja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na Twitteru su izrazili zabrinutost  zbog požara koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zatopljenja.

Bolsonaro je ljutito odgovorio na to što smatra upletanjem.

“Te zemlje koje ovdje šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa … šalju ga u svrhu upletanja u našu neovisnost”, rekao je u prenošenju uživo putem Facebooka.

No ranije u četvrtak, rekao je da Brazil sam nema sredstava da kontrolira požare.

“Amazonija je veća od Europe, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvu prostoru?”, pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju. “Nemamo za to sredstava”.

Požari u Amazoniji porasli su za 83 posto ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju vladini podaci.

Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.

Farmeri su možda dobili prešutno ohrabrenje desničarskog predsjednika, koji je vlast preuzeo u siječnju.

Bolsonaro je u više navrata rekao da vjeruje kako Brazil mora otvoriti Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.

U srijedu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za što nije dao ni jedan dokaz.

Čini se da je uzmaknuo u četvrtak, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri.

 


“>

Povezane vijesti

Probudio sam se prije zore i krenuo u polje. Dao sam sve od sebe, ali bakice su me svejedno prešišale.

Administrator

Liječenje dlanovima – zaboravljena drevna umjetnost

Administrator

Zbog fekalija u Jadranskom moru prijete zaraze. Stručnjak tvrdi da rješenja postoje

Administrator

Što kažete na kompostiranje ljudi?

Administrator

Europska komisija upozorava: Hrvatskoj prijeti opasnost da neće ispuniti cilj o recikliranju komunalnog otpada!

Administrator

Ono što kupujemo utječe na ugrožene vrste

Administrator