"> VAKULA 'Ovo što nas čeka dogodilo se samo dvaput od 1949. godine' - Treća dob i 50+
">
Društvo

VAKULA ‘Ovo što nas čeka dogodilo se samo dvaput od 1949. godine’

Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su u utorak vozače na poseban oprez s obzirom na prognozu obilnog snijega, ledene kiše i olujnih udara vjetra u cijeloj zemlji, posebno u Gorskom kotaru i Lici.

Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, no vozači moraju biti svjesni zakonske obveze o korištenju zimske opreme te da cesta ne može biti “crna” dok snijeg pada,  jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba.

Vozačima se preporučuje da ne pretječu ralice na autocestama, da brzinu vožnje prilagode trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, te da svakako, prije polaska na put, provjere stanje na cestama, priopćeno je iz HAC-a.

Prema prognozi DHMZ-a tijekom cijelog tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, a u gorskim i podvelebitskim dionicama mogućnost jakih do olujnih udara vjetra.

Iz HAC-a podsjećaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 centimetara snijega na kolniku.

To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja, već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu.

Riskantno pretjecanje ralica

Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće i nastao bi kolaps, ističe HAC.

Često se događa da pojedini vozači pretječu ralice, a nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan. Često vozači podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni.

Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja, poručuje HAC.

Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe, pa HAC još jednom podsjeća da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) – Stanje na autocestama.

Korisnike se moli da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

 

Zoran Vakula, prognostičar HRT-a, otkrio je što nas čeka u idućih nekoliko dana:

– Zbog djelovanja ciklone sa Sredozemlja i anticiklone sa sjeveroistoka kontinenta nad naše će krajeve dolaziti i vlažan i hladan zrak pa ćemo posvuda imati oborine – često i obilnije. Snježni pokrivač već je jutros u nekim nizinama veći od 10 cm, do kraja dana, te posebice u nastavku tjedna bit će i veći, a sljedećih će dana barem tanjeg snježnog pokrivača biti i u Zagrebu, koji je jutros jedan od rijetkih gradova sjevernijih krajeva unutrašnjosti bez snijega na tlu. 5 cm jutros je izmjereno i u Kninu!

U gorju će ga do kraja tjedna, mjestimice i prije, biti uglavnom više od metra, na Zavižanu vjerojatno i oko 250 cm.

Snijega će biti i gdjegod uz more, najprije na sjevernom Jadranu, a poslije vjerojatno i južnije.

Bur(etin)a

U gorju će nevolje stvarati i zapusi jer će puhati često umjeren do jak, povremeno i vrlo jak sjeveroistočnjak. Relativno vjetrovito bit će i u nizinama, a najvjetrovitije na Jadranu – na sjevernom dijelu zbog bure, od večeras pa sljedećih dana – vjerojatno i tjedan – često jake i olujne, pa i s orkanskim udarima, a na južnom dijelu do petka još većinom jugo, zatim bura.

Hladnoća kao malo kada potkraj veljače

Ostvare li se trenutačne prognoze, za što postoji relativno velika vjerojatnost, posljednji dani veljače – vikend, te posebice ponedjeljak i utorak, bit će hladni kao malo kada u ovom dijelu godine. Uz razvedravanje, makar i djelomično, te snijeg na tlu, jutarnja temperatura zraka diljem unutrašnjosti bit će niža od -5 °C, gdjekad i oko -10 °C, osobito u gorju i niža, a ni tijekom dana neće biti viša od 0 °C.

Za zimu, naizgled ništa neobično, ali kada se pogledaju podaci dosadašnjih mjerenja, za kraj veljače je to prilično rijedak događaj. Primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, od 1949. godine podjednako hladno ili hladnije dogodilo se samo dva puta – 1955. godine i 1986. godine.

Minusi će se mjeriti i blizu mora, ne samo na sjevernom Jadranu, nego potkraj mjeseca i južnije. Srećom, danju će temperatura ipak biti malo iznad 0 °C – rekao je Vakula za HRT., prenosi jutarnji.hr

Povezane vijesti

Ovom dečku kaciga je u godinu dana šest puta sačuvala glavu

Administrator

Posmrtna pripomoć – Priča nezadovoljnih korisnika

Administrator

Bedeković: ‘Zagrebački sustav gospodarenja otpadom je pojam koji u praksi zapravo ne postoji’

Administrator

Da li ste i kako ste uredili grobove svojih bližnjih i najmilijih pred Dušni dan?

Administrator

Intervju s Jasnom Petrović: Poziv na uvođenje hitnih mjera protiv siromaštva starijih osoba!

Administrator

MINISTAR UPRAVE KUŠČEVIĆ O REFERENDUMU ‘Potpisi su jasna poruka Vladi Zorana Milanovića! Mislim da bi bilo dobro čuti što građani misle o mirovinskoj reformi’

Administrator