Uncategorized

Uživajte u čokoladi dok traje, za par godina je možda ne bude

Proizvodnja kakaa je pod pritiskom jer se metode uzgoja nisu mijenjale stotinama godina. Osim toga, klimatske promjene mogle bi narušiti klimu koja je toj biljci potrebna za rast

U proizvodnji čokolade koristi se kakao, a ta biljka uspijeva jedino blizu ekvatora. Potrebni su joj određeni uvjeti za rast, kao što su visoka vlažnost i obilne kiše.

Stručnjaci predviđaju da bi temperatura u narednih 30 godina mogla porasti 2,1 stupnjeva Celzijusovih i promijeniti mnogo toga. Između ostalog, kakao bi mogao prestati rasti, a to znači da bi propala i svjetska industrija čokolade.

Znanstvenici kažu da, kako tempetatura raste, iz tla i biljaka će se istiskivati sve više vode, a kiše vjerojatno neće biti dovoljno da bi nadoknadila taj gubitak vlage.

DPA/Pixsell | Autor: DPA/Pixsellfoto: DPA/Pixsell

Čelnici zemalja kao što su Obala Bjelokosti i Gana, o kojima ovisi više od polovice svjetske proizvodnje čokolade, suočit će se s velikim problemom kako održati opskrbu kakaom na sadašnjem nivou.

Prosječni čovjek u zapadnim državama pojede 286 čokoladica godišnje za čiju proizvodnju je potrebno 10 stabala kakaa – iz kojih se izvlače kakao i kakaov maslac, ključni sastojci u proizvodnji ove slastice.prenosi

Stručnjaci kažu kako je od 1990-ih godina više od milijardu ljudi iz Kine, Indonezije, Brazila, Indije i bivšeg Sovjetskog Saveza ušlo na tržište kakaa. To je dovelo do toga da je proizvodnja kakaa pod velikim pritiskom jer je teško zadovoljiti povećanu potražnju.

FotoliaŠEĆERNA POSLASTICAU čokoladama danas je više od pola šećer, a lješnjaka do 15%

– Proizvodnja kakaa je pod pritiskom jer se metode uzgoja nisu mijenjale stotinama godina. Više od 90 posto svjetske količine kakaa proizvodi se na malim poljoprivrednim gospodarstvima sa neobrađenim sadnim materijalom, za razliku od ostalih vrsti sadnica koje pod utjecajem modernih tehnologija daju veće prinose – objašnjava Doug Hawkins iz istraživačke tvrtke Hardman Agribusiness u Londonu.

Dodao je kako bi u narednih nekoliko godina moglo manjkati oko 100.000 tona čokolade godišnje, prenosi Daily Mail

Related posts

Nacionalni medij Treća dob pomaže 50+osobama (dajemo web stranice GRATIS)

Super Mario pomaže spriječiti demenciju

Fantastični trikovi

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com