"> Uravnotežena prehrana - ovako bi trebao izgledati tvoj jelovnik - Treća dob Hrvatska
">
Zdrava hrana

Uravnotežena prehrana – ovako bi trebao izgledati tvoj jelovnik


Zdrava, uravnotežena i raznovrsna prehrana su sinonimi, i to sinonimi od presudne važnosti za naše psihičko i fizičko zdravlje. Suvremeni način života nam nažalost često oduzima potrebno vrijeme, ali i volju da se hranimo pravilno, no možda nismo dovoljno svjesni koliki je značaj prehrane za naše zdravlje.

Vrijeme je da se pokreneš i počneš paziti na prehranu!

Stoji li još uvijek tradicionalna prehrambena piramida? Klasičnu prehrambenu piramidu, onu koja ti prva padne na pamet kad čuješ taj pojam, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) 1992. godine, a korijene vuče još iz pedesetih godina 20. stoljeća. Prehrambena piramida objavljena je u svrhu poticanja Amerikanaca na zdraviju prehranu, no noviji podaci pokazuju kako je klasična prehrambena piramida koncept moderan otprilike kao i piramide u Gizi.

Još jedan problem s klasičnom piramidom prehrane činjenica je da ona ne razlikuje dobre i loše masti. Primjerice, jednako gleda na hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama i na krumpiriće pržene u ulju, a zdrave orašaste plodove jedva i spominje. Budući da je zdrava i uravnotežena prehrana često nejasan teritorij izradili smo općeniti cjelodnevni jelovnik koji ti može biti smjernica na putu prema zdravijem životu.

Što jesti?

Doručak – nemoguće je dovoljno naglasiti koliko je važno ne preskakati ovaj važan obrok. Za dobar i zdrav početak dana možete na maslinovom ulju pripremiti fritatu od jaja i povrća (kao što su cherry rajčice, paprika ili špinat) te je popratiti frapeom od bobičastog voća, probiotičkog jogurta i oraha.

Međuobrok – u prosječnom radnom danu postoji popriličan razmak između doručka i ručka pa bi bilo mudro razgibati se šetnjom do Kauflanda i kupiti komad voća, poput jabuke ili breskve, te malo badema za grickanje.

Ručak – u ovo doba dana je važno u organizam unijeti proteine pa se preporučuje pojesti juneći ili pileći odrezak. Uz odrezak s umakom od rajčice, paprike i patlidžana ili pire od raznih vrsta povrća, popraćen salatom od radiča ili matovilca, uvjerit ćeš se kako zdravo može biti i ukusno. S obzirom na to da ovakav obrok ne možemo pripremiti na poslu, dobro je steći naviku pripreme unaprijed hrane za posao.

Međuobrok – između ručka i večere opet postoji dug vremenski razmak u kojem nije pametno gladovati. Najbolje bi bilo prezalogajiti lagan obrok poput svježeg kravljeg sira s mljevenim orasima, a u obrok možete ubaciti i grickanje neprženih i neslanih kikirikija. Večera – za kraj dana bi valjalo pojesti nešto poput fileta oslića ili neke bijele ribe, popraćeno salatom od leće, svježe paprike i crvenog luka s jabučnim octom i punozrnatim raženim kruhom.

I savjeti za kraj…

Ne uskraćuj si hranu! Nije nikakav grijeh pojesti nešto slatko ili nezdravo s vremena na vrijeme, a ni gluten ne moraš zauvijek izbaciti iz svoje kuhinje. Dapače, za tvoje zadovoljstvo i mentalno zdravlje ponekad će ti dobro doći i ukusno svježe pecivo s čokoladnim namazom. Sad kad imaš prijedlog cjelodnevnog menija zdrave i uravnotežene prehrane, razvij naviku planskog kupovanja namirnica. Najbolje je odabrati neku Kauflandovu trgovinu blizu koje prolaziš svaki dan te izraditi popis na kojem se ne nalazi nezdrava hrana. Tog popisa se možeš i trebaš držati, jer uz malo volje nećeš ni primijetiti da odjednom jedeš zdravo, ali ćeš sigurno primijetiti da se osjećaš bolje.prenosi

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Vaši začini se neće sušiti i bit će duže svježi uz ove trikove

Administrator

Zdrav doručak za sve ukućane

Administrator

10 namirnica za bolje zdravlje

Administrator

Gljivama do očuvanja zdravlja osoba u godinama

Administrator

10 namirnica za bolje zdravlje

Administrator

VIDEO: Umirovljenici, pripazite! Jedite zdravo.Evo kako razlikovati umjetnu i prirodnu hranu

Administrator