• Naslovnica
  • Aktivnosti
  • Upoznajte najstarijeg fotografa, Ljubomira Gudelja. I danas se ne odvaja od fotoaparata!
Aktivnosti Zanimljivosti

Upoznajte najstarijeg fotografa, Ljubomira Gudelja. I danas se ne odvaja od fotoaparata!

Gudelj Ljubomir

 

Ljubomir Gudelj

ZAGREB –  Rođen je 1925. godine u Poljicama kraj Imotskog. U radnom vijeku od 1947. godine do umirovljenja 1976. godine radio je kao kriminalistički tehničar u zagrebačkoj policiji. Osim snimanja mjesta događaja, uz pomoć daktiloskopije, riješio je mnoga kaznena djela. Radio je i na identifikaciji osoba nakon velikih prometnih nesreća – izlijetanje tramvaja na Mirogojskoj cesti u Zagrebu 1954. godine te na željezničkoj nesreći na zagrebačkom Glavnom kolodvoru 1974. godine.

Svoja iskustva o primjeni daktiloskopije objavljivao je u časopisu Priručnik za stručno obrazovanje kadrova unutrašnjih poslova (izlazio je od 1954. do 1991. godine), najčešće u rubrici Iz prakse za praksu, objavivši pedesetak članaka.

Uz rad u foto laboratoriju kriminalističke tehnike pohađao je i večernji tečaj fotografije pa je fotografija postala sastavnim dijelom njegova života. Snimao je mnogo u službi i izvan službe. Jedini je izlagač koji je nastupio na svim izložbama umjetničke i tehničke fotografije koje su se svojedobno održavale u MUP-u i na kojima je svojim radovima dobio nekoliko priznanja. Osim na zajedničkim izložbama, organizirao je i nekoliko samostalnih izložbi.

Povremeno kroz desetljeća surađuje s Večernjim listom, Vjesnikom, Jutarnjim listom, nekadašnjim glasilima službe javne sigurnosti, Vjesnik gradskog SUP-a i Milicija, ali i lokalnim listovima poput Imotske Krajine i zagrebačkog sportskog lista Nogomet. Osnivač je Kriminalsitičkog muzeja u Zagrebu (1948.-1953.).

I danas se ne odvaja od fotoaparata, prateći fotografskim objektivom zbivanja oko sebe i surađujući s Hrvatskim umirovljeničkim listom i Gospodarskim listom. Policija mu je i danas pri srcu pa tako surađuje s Informativnim centrom za prevenciju i Odjelom za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke a Muzeju policije je poklonio mnoštvo svojih fotografija, sačuvanih stručnih publikacija, izrezaka iz novina i daktiloskopskog pribora.

 

 

Ljubomir Gudelj