• Naslovnica
  • Aktivnosti
  • Upoznajte najstarijeg fotografa, Ljubomira Gudelja. I danas se ne odvaja od fotoaparata!
Aktivnosti Zanimljivosti

Upoznajte najstarijeg fotografa, Ljubomira Gudelja. I danas se ne odvaja od fotoaparata!

Gudelj Ljubomir

 

Ljubomir Gudelj

ZAGREB –  Rođen je 1925. godine u Poljicama kraj Imotskog. U radnom vijeku od 1947. godine do umirovljenja 1976. godine radio je kao kriminalistički tehničar u zagrebačkoj policiji. Osim snimanja mjesta događaja, uz pomoć daktiloskopije, riješio je mnoga kaznena djela. Radio je i na identifikaciji osoba nakon velikih prometnih nesreća – izlijetanje tramvaja na Mirogojskoj cesti u Zagrebu 1954. godine te na željezničkoj nesreći na zagrebačkom Glavnom kolodvoru 1974. godine.

Svoja iskustva o primjeni daktiloskopije objavljivao je u časopisu Priručnik za stručno obrazovanje kadrova unutrašnjih poslova (izlazio je od 1954. do 1991. godine), najčešće u rubrici Iz prakse za praksu, objavivši pedesetak članaka.

Uz rad u foto laboratoriju kriminalističke tehnike pohađao je i večernji tečaj fotografije pa je fotografija postala sastavnim dijelom njegova života. Snimao je mnogo u službi i izvan službe. Jedini je izlagač koji je nastupio na svim izložbama umjetničke i tehničke fotografije koje su se svojedobno održavale u MUP-u i na kojima je svojim radovima dobio nekoliko priznanja. Osim na zajedničkim izložbama, organizirao je i nekoliko samostalnih izložbi.

Povremeno kroz desetljeća surađuje s Večernjim listom, Vjesnikom, Jutarnjim listom, nekadašnjim glasilima službe javne sigurnosti, Vjesnik gradskog SUP-a i Milicija, ali i lokalnim listovima poput Imotske Krajine i zagrebačkog sportskog lista Nogomet. Osnivač je Kriminalsitičkog muzeja u Zagrebu (1948.-1953.).

I danas se ne odvaja od fotoaparata, prateći fotografskim objektivom zbivanja oko sebe i surađujući s Hrvatskim umirovljeničkim listom i Gospodarskim listom. Policija mu je i danas pri srcu pa tako surađuje s Informativnim centrom za prevenciju i Odjelom za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke a Muzeju policije je poklonio mnoštvo svojih fotografija, sačuvanih stručnih publikacija, izrezaka iz novina i daktiloskopskog pribora.

 

 

Ljubomir Gudelj

 

 

 

Related posts

SEDAM SAVJETA ZA ZAŠTITU VAŠE IMOVINE

Lice će vam stariti brže ako ne radite ove stvari prije spavanja

Uspješan biznis dame koja se odbila predati

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com