"> UMIROVLJENIK STE I TREBATE NOVAC? OVO SU VAŠE MOGUĆNOSTI i VAŠI UVJETI - Treća dob i 50+
">
Aktivnosti Društvo

UMIROVLJENIK STE I TREBATE NOVAC? OVO SU VAŠE MOGUĆNOSTI i VAŠI UVJETI

Umirovljenik ste i trebate novac? Ovo su  mogućnosti i uvjeti za zaposlenje pod kojima umirovljenik može raditi

 

Uđemo u mirovinu i nadamo se odahnuti. Želimo uživati u životu, posjetiti razne zemlje koje nismo stigli, biti sa unucima na super mjestima, ali eto mirovina u RH to ne dopušta, pa umjesto uživancije, sve više umirovljenika zapravo zanima kako zaraditi dodatan novac za svoj opstanak. Mnogi umirovljenici odlučuju se na rad i postoji nekoliko načina kako umirovljenik može zaraditi novac i olakšati si umirovljeničke dane. Zasad kod nas postoje četiri načina kako ostati u umirovljeničkom sistemu i dalje primati mirovinu, bez obzira na rad, kojim se dodatno zarađuje.

Vezane vijesti 
Tuku ih, vrijeđaju i izgladnjuju. Njihovi udomitelji. I nitko to ne nadzire
VIDEO: Pogledajte što zapravo znači stariti?
4 ključna problema starijih osoba u HRV.

 

Možete raditi kao sezonski radnik u poljoprivredi, ali najdulje na 90 dana.

I tada možete zadržati mirovinu. Također jedna od opcija jest i otvaranje vlastitog obrta, koje su izvan sustava PDV-a, i primanja ne bi trebala prelaziti deset mjesečnih bruto plaća, odnosno 84 000 kn. Uz taj sistem otvaranja samostalne djelatnosti mirovina se ipak ne isplaćuje. Za ovaj način rada odobrenje tražite od nadležnog ureda državne uprave u vlastitoj županiji. Postoje neke razlike u otvaranjima obrta, jedna od njih je kućna radinost u koju spadaju nap. izrada suvenira, a može se otvoriti dopunsko zanimanje za obavljanje uslužnih djelatnosti. Ta opcija omogućava da vam i članovi obitelji mogu pomagati, ali trebate imati odgovarajuću struku za uslugu koju nudite. Za kućnu radinost ili dopunsko zanimanje ispunjavate Prijavu u evidenciju i tamo se navodi ono čime se mislite baviti ili vrsta usluge koju nudite. Tu prijavu predate u županijski ured države, platite 170 kn i odobrenje dostavite Poreznoj upravi.

Pa nek’ živi, živi rad!

I još ima dva načina kako zadržati mirovinu i raditi kroz ugovor o djelu u kojem se treba raditi o nekom jednokratnom poslu, sa određenim trajanjem i uz određenu naknadu u određenom roku. Posao može biti i fizički ili intelektualni. Oni umirovljenici koji su u starosnoj mirovini mogu sklopiti i ugovor o radu, ali samo na pola radnog vremena tj. na četiri sata. Oni građani koji su umirovljeni prije vremena mogu također imati ugovor o radu, ali im neće biti u to vrijeme isplaćivana mirovina.

Sve su to jako teške teme, posebice jer Hrvatska jako loše stoji sa ponudom poslova koja bi zadovoljila mogućnosti rada nekog umirovljenika. Također zbog vrlo visoke nezaposlenosti posla nema ni za mlade ljude, a kamoli za stariju populaciju. Iako većina umirovljenika koja se odluči raditi ipak nema mogućnost isplate mirovine, pogotovo ako rade na ugovor o radu opciji, te ako nisu u starosnoj mirovini. Regulacija tog problema još nije naravno ni dotaknuta u mirovinskoj reformi

Povezane vijesti

Međimurka Marija Topolnjak proslavila 106. rođendan i poručila: ‘Ne treba se puno sekirati.’

Administrator

Škoro: Ja predsjednički kandidat? Neću bježati od odgovornosti ako to moj narod traži od mene

Administrator

O Domu ”Atilio Gamboc’

Administrator

Evo razloga zašto su rasprave u društvu oko ustaških simbola tako energične!

Administrator

ŠIBICA PROBUDILA PROŠLOST Najvatrenija bakaračka prvomajska bakljada obasjala rivu s 250-ak baklji

Administrator

Predsjednica i dalje na vrhu popularnosti, ali uz manju podršku od Josipovića u zadnjoj godini mandata, Sinčić podijelio građane

Administrator