Aktivnosti Zanimljivosti

UMIROVLJENICA NA TRŽNICI

UMIROVLJENICA NA TRŽNICI

Uzgajam tikvice, rajčice, paprike i mahune. Svakog poslijepodneva pješice odlazim u vrt koji je oko kilometar i pol udaljen od moje kuće, zalijevam povrće, te ga berem za prodaju sljedeći dan. Ustajem nešto prije 5 sati ujutro. Pripremim se za tržnicu i zatim autobusom putujem do grada, govori nam Marta (71), koja živi u mjestu u blizini Zadra, a svoje proizvode prodaje na zadarskoj tržnici.

Ima troje djece, osmero unučadi i troje djece. Živi od manje od 2000 kuna mirovine pokojnog supruga. Svaka dodatna zarada dobro joj dođe.

S do desetak kilograma povrća u Zadar se trudi otići svakog radnog dana u tjednu, te zaradi otprilike stotinjak kuna dnevno.

– Zimi ne idem, pa se ljeti trudim što češće odlaziti na tržnicu. Imam stalne kupce, koji su mi vjerni godinama, jer sam se ovim bavila i prije suprugove smrti – kaže nam Marta.

U dvorištu ima i kokoši, pa kad one dobro nesu, njezini vjerni kupci obvezno se opskrbe domaćim jajima.

– Naravno da ih počastim. Povremeno imam peršina, celera i mrkve. To im često ubacim u vrećicu – smije se Marta dodajući kako joj zarada na, kako ona kaže, pijaci puno pomogne.

– Barem mogu unucima i praunucima dati koju kunu za rođendan – zaključuje i dodaje kako će za koji tjedan dobiti i četvrto praunuče.

U Hrvatskoj prodaju robe na otvorenom robu mogu obavljati pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti trgovine. Oni mogu prodavati sve proizvode čija je prodaja dozvoljena prema posebnim propisima uključujući i samoniklo te šumsko bilje (uz dozvolu nadležnog tijela).

Svoje proizvode mogu prodavati i oni koji zakonski obavljaju djelatnost kućne radinosti.

Tu su, također, i poljoprivrednici kojima je dopuštena prodaja isključivo proizvoda nastalih u vlastitoj proizvodnji.

I građani ulaze u ovu skupinu, a oni najčešće prodaju samostalno izrađene proizvode poput suvenira, ukrasnih predmeta, nakita i sličnoga.

Mnogi danas prodaju obavljaju preko udruga, koje svoje proizvode prodaju prema pravilima i uputama svojeg Statuta, a s namjerom ostvarivanja ciljeva Udruge.

Related posts

Modni savjeti za žene nakon 50e

Hormon sreće nastaje u našim crijevima – više nego u mozgu

Kampanja ‘Punjač za seniore’ ove nedjelje na Britanskom trgu u Zagrebu

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com