"> Gdje je povoljnije. Tržnica ili supermarket - Treća dob Hrvatska
">
Zanimljivosti Zdrava hrana Zdravlje

Gdje je povoljnije. Tržnica ili supermarket

 

U SUPERMARKETU JE JEFTINIJE, ALI NA TRŽNICI JE KVALITETNIJE

Kako bismo istražili cijene proizvoda na tržnicama, te ih usporedili s onima u supermarketima, razgovarali smo s nekoliko domaćica koje svakodnevno odlaze i na jedna i na druga prodajna mjesta.

U razgovoru smo se koncentrirale na voće i povrće, jaja, te mliječne proizvode.

  • Kvaliteta voća i povrća kupljenog na tržnici nemjerljiva ja s onom u supermarketima. Čak i da su proizvodi na tržnici stari nekoliko dana, opet su daleko ukusniji od onih u trgovinama. Zapitajte se onda koliko su stari ti u supermarketima. Osim toga, voće i povrće na tržnici uglavnom je domaće proizvodnje. Ako supermarketi i prodaju hrvatske proizvode oni će biti daleko skuplji, pa čak i skuplji od onih na tržnici. Primjerice, prije nekoliko dana kilogram poriluka u jednom trgovačkom lancu bio je 16 kuna, a na tržnici, kod jedne prodavačice iz Dalmacije, kupila sam ga za 12 kuna. Kvaliteta je bila vrhunska. Jednako je i s jabukama. Na tržnici ih kupujem za četiri do sedam kuna po kilogramu. Toliko su ukusne da ih moji ukućani odmah razgrabe. S druge strane, jabuke iz supermarketa, nerijetko jeftinije i od četiri kune po kilogramu, te inozemnog porijekla su brašnaste, dakle stvarno nekvalitetne – govori nam jedna kućanica dodajući kako je i supermarketima moguće pronaći jabuke po cijeni višoj od 10 kuna. Tada se, ističe, radi o jabukama hrvatske proizvodnje.

Cijena jaja, primjećuju kućanice, podjednaka je na tržnici i u supermarketima. Desetak kuna platit ćete deset jaja manje veličine, dok će vas veća koštati 15 kuna. Tu opet dolazimo do kvalitete.

  • Kad razbijete jaje kupljeno na tržnici, odmah vidite da je svježe. Kad ga pripremite, okus je savršen. Jaja kupljena usuper marketima ja osobno koristim samo za paniranje. Za sve ostalo odlazim svojoj dugogodišnjoj prodavačici u koju imam puno povjerenje – kaže jedna od naših sugovornica.

Sve se slažu kako je u supermarketima moguće naći i pakete s velikim jajima, a po cijeni od desetak kuna, pa čak i manje.

  • Tu treba biti oprezan. Nisu ta jaja na akciji zato što direktori supermarketa žele da mi uštedimo, nego zato jer su pred istekom roka – objašnjava nam kućanica, koja pri kupnji u supermarketima uvijek vodi računa o roku trajanja.

Kvalitetne mliječne proizvode domaće proizvodnje sve je teže nabaviti. Ljudi su se većinom navikli kupovati trajno mlijeko u supermarketima. Ipak, naše sugovornice ističu kako godinama kupuju kiselo vrhnje, jogurte i sireve kod domaćih proizvođača, te da razlike u cijeni gotovo uopće nema.

  • Ali ima u kvaliteti. Primjerice, cijena velikog pakovanja vrhnja u supermarketima može biti i viša od deset kuna, dok moj dobavljač uzima deset kuna po staklenci. Zapravo i količinski dobijem više, a kvalitetu je teško opisati riječima. To vrhnje je punomasno, puno okusa, puno zdravlja – kaže jedna od domaćica s kojima smo razgovarali.

Sve na kraju zaključuju – kvalitetu ćete pronaći na tržnici, a povoljnu cijenu u supermarketu. Ipak ističu, pravila nema.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Boja tvoga lica može otkriti imaš li zdravstvenih problema

Administrator

Križobolja

Administrator

ISTINA O CRNOM KRUHU: Stavite ga u vodu i saznat ćete jesu li vas prevarili!

Administrator

Govor je prijevod naših misli i vibracija u zvuk – Pažljivo ga koristite!

Administrator

Veza pušenja i raka mokraćnog mjehura

Administrator

Pozitivan stav- ne započni dan bez njega

Administrator