Društvo Mirovine

U Međimurju mirovine u prosjeku 700 kuna manje nego u Istri

 

Najniže su mirovine u Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Međimurskoj županiji

U Požeško-slavonskoj, Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji prosječne su mirovine čak 800 kuna manje od onih u Primorsko-goranskoj! Te tri županije jedine su u Hrvatskoj s prosječnom mirovinom manjom od 2000 kuna, pokazali su rezultati analize koju je proveo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Prema podacima za 30. lipnja, prosječna mirovina u Požeško-slavonskoj županiji iznosila je 1967 kuna, u Međimurju 1969, a u Virovitičko-podravskoj 1980 kuna. Najviše su u Gradu Zagrebu, 2999 kuna, na drugom je mjestu već spomenuta Primorsko-goranska županija s 2805 kuna, a treća je Istra s 2670 kuna. Otkud tolike razlike u mirovinama po županijama?

– Prosječna mirovina u pravilu, odnosno najvećim dijelom, odražava razlike u prosječnim plaćama po županijama. Dodatni faktori koji bi mogli imati manji utjecaj su razlike po županijama u prosječnom radnom stažu, udjel mirovina koje su dijelom ostvarene u inozemstvu pa čak i migracije – pojašnjava dr.sc. Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Svaka županija, osim Grada Zagreba, ima prosječnu plaću manju od prosjeka Hrvatske, a poredak županija prema visini plaća je, ističe, vrlo sličan poretku prema visini mirovine, no ne i identičan kad se govori o mirovinama koje su ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, bez mirovina djelatnih vojnih osoba i branitelja.

– Formula izračuna mirovina u Hrvatskoj je takva da se razlike u visini mirovina prilično vjerno preslikavaju na razlike u visini plaća, ali uz korekcije za staž i korekcije kod najnižih i najviših mirovina – dodaje dr.sc. Nestić.

Najniža mirovina određena je prema razini višoj nego što bi bila kad bi se gledale samo plaće, a najviša mirovina je gornja granica koja ograničava mirovine osoba s vrlo visokim plaćama. No, zanimljiv je, kaže, primjer Varaždinske županije koja ima relativno niske plaće, ali ne stoji tako loše u visini mirovina.

– Pretpostavljam da je prosječan radni staž u toj županiji ipak veći nego u nekima drugima.prenosi

Related posts

Telekomi se protive: HT je jedini spreman oprostiti svojim dužnicima dugove

Ima li Hrvatska preniske mirovine ili previše umirovljenika?

NAKON ODBIJENICE NA REBRU HRVATSKI NEUROKIRURG DOBIO NEOČEKIVANU PONUDU ‘Ljudi kao on potrebni su nam iznad svega. Što god bude tražio, dobit će’

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com