• Naslovnica
  • Društvo
  • U Mađarskoj besplatna vožnja javnim prijevozom za sve državljane EU-a starije od 65
Društvo

U Mađarskoj besplatna vožnja javnim prijevozom za sve državljane EU-a starije od 65

 

 

 

Susjedna Mađarska za sada je jedina država članica Europske unije koja svima starijima od 65 godina koji su državljani neke od zemalja članica EU-a te Švicarske nudi mogućnost potpuno besplatnog prijevoza svim javnim prijevoznim sredstvima na području cijele države.

To znači da je moguće besplatno putovati autobusima Volán Busa, mađarskom željeznicom MÁV, kao i svim gradskim prijevozom, odnosno primjerice u Budimpešti metroom, trolejbusom, tramvajem i autobusom. Fantastična je to vijest za sve starije građane u Europskoj uniji jer znači da potuno besplatno mogu obići Budimpeštu, prevesti se od glavnog mađarskog grada do Balatona ili posjetiti povijesne gradove poput Pečuha, Šoprona ili Szegeda. Jedina nadoplata nužna je putujete li prvim razredom ili Intercity brzim vlakom, ali riječ je samo o cijeni rezervacije za sjedalo. Sve što je nužno pokazati je kondukteru važeću osobnu iskaznicu na kojoj je vidljivo da ste građanin neke od zemalja članica Unije i da imate 65 ili više godina. Detalje o mogućnostima besplatnog putovanja kroz Mađarsku moguće je dobiti na većem broju internetskih stranica, a putujete li vlakom, potrebno je rezervirati besplatnu kartu unaprijed na stranici MAV-a kako bi vam sačuvali slobodno mjesto.

Pravnici objašnjavaju kako takva odluka mađarske države nema toliko veze s mađarskom širokogrudnosti prema svim državljanima Europske unije, nego s činjenicom da pravo Europske unije ne dopušta diskriminaciju između državljana Mađarske i državljana ostalih članica. Stoga onoga trenutka kada su odlučili dati pravo na besplatno korištenje javnog prijevoza svojim seniorima, Mađari su to morali omogućiti i svim ostalim državljanima Europske unije. Inače, prijevoznici upozoravaju i kako to vrijedi samo na području Mađarske, stoga oni koji se, primjerice, odluče putovati vlakom od Budimpešte do Beča moraju kupiti kartu od zadnjeg mjesta u Mađarskoj na granici s Austrijom do Beča, a dio puta od Budimpešte do granice je besplatan.

U SLOVAČKOJ BESPLATNO ZA STARIJE OD 62 I MLAĐE OD 26

Stopama Mađarske krenula je i Slovačka, koja je za sada uvela besplatnu mogućnost putovanja samo željeznicom. No, oni su opet proširili skupine koje mogu koristiti besplatan prijevoz vlakom. Tako se vlakom po Slovačkoj mogu besplatno voziti djeca mlađa od 15 godina i svi stariji od 62 godine. Ta odredba vrijedi i za studente mlađe od 26 godina. No, prije ulaska u vlak nužno je registrirati se na nekom od šaltera željezničke postaje i zatražiti tzv. zero voznu kartu. Putovanja se također odnose na drugi razred, a ako se želi putovati prvom klasom, nužno je nadoplatiti iznos od jednog do pet eura. Ipak, besplatno putovanje Slovačkom nije moguće u IC vlakovima. Kako bi se dobila ova karta, prijeko je potrebno također uza sebe imati važeću osobnu iskaznicu.prenosi glas.slavonije.hr

 

 

Related posts

Omogućite svim umirovljenicima isplatu mirovine poštom

Čuvaj, poštuj i pomogni! Ili oni to nemoraju. Vozači Cammea ponovno šokiraju!

KAKO I ZAŠTO SMANJITI MEĐUGENERACIJSKI JAZ?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com