Društvo

U Hrvatskoj nije lako nikome, a kamoli ovršenicima

Udruga Blokirani govori kako se premalo o blokadama priča, a u doba šutnje dug je narastao i do 118 milijardi kuna, a taj iznos je gotovo ekvivalentan državnom proračunu RH!

 

Vezane vijesti

Dome, zdravi dome

Loše vijesti za one koji se boje zubara?

Samoubojstva starijih – zastrašujuće

Besplatni informativni izračun mirovina

Taj dug je za 109 milijardi kuna narastao od 2009. godine, a Blokirani navode da je Vlada izbrisala Zakonom o predstečajnoj nagodbi i Lex Agrokorom izbrisala više od vrtoglavih 120 milijuna kuna mnogim poduzećima i sumnjivim poduzetnicima. Predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin prokomentirala je najnoviji Vladin paket zakona o oprostu duga fizičkim osobama: „ Predložene izmjene ovršnog zakonodavstva su 22. po redu od 1996, a rezultati uspješnosti dosadašnjih izmjena govore sami za sebe: dog blokiranih građana i dalje raste, raste i broj blokiranih i približavamo se vrhu ljestvice najsiromašnijih zemalja članica Europske unije.“

 

Oprost duga građanima u dugogodišnjoj blokadi neće biti od velike pomoći

Vlada predlaže novi paket zakona koji bi obuhvatio blokirane građane i dug bi im bio oprošten do određenog iznosa, a ima i kategorija u kojoj dužnicima koji su dužni 20 000 kn dulje od tri godine predlaže nekakav ubrzani stečaj. Udruga Blokirani ove odluke ne smatra kvalitetnim rješenjima, jer i prijašnji su slučajevi bili osuđeni na propast, a i ne rješavaju problem ovrha samo bi malo se možda olakšalo blokiranima, kako govori i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Vlada također nije ni riješila problem na koji upućuje udruga Blokirani čitavo vrijeme, a to je da blokirani građanin izađe pred suca najprije, a ne da Fina i javni bilježnici dužnika obavještavaju o blokadi. Dr. sc. Dominik Vuletić savjetnik za pravna i ekonomska pitanja iz Živog zida govori da se javni bilježnici ne bi trebali smatrati sucima u Europskoj uniji, kako je Europski sud pravde u Strasbourgu davno donio odluku, ali se u Hrvatskoj takvo što ne poštuje.

„Problem blokiranih će se riješiti kada se ovjeri ovršni postupak koji je maligan, zbog troškova postupka zaduženima udvostručuje dug. Nije se išlo na takve izmjene zakona jer se pogoduje partikularnim interesima pojedinih odvjetnika, javnih bilježnika i onih koji su od ovrha napravili biznis, a to su famozni utjerivači utjerivači dugova kojima banke i teleoperateri prodaju potraživanja. Drugim riječima riječ je o ovršnoj mafiji“, pojašnjava Vuletić

Živi zid je uputio prijedlog rješenja, kako bi se cijeloj industriji duga i ovršnoj mafiji stalo na kraj, no taj je prijedlog glatko odbijen. Prema tome prijedlogu bi se utjerivačima između ostalog zabranilo da maltretiraju građane telefonski, ali i da svoje dugove dužnici mogu otkupiti po istoj ili nižoj ijeni od one cijene koje je banka dug prodala utjerivačima. Iako nije bilo sluha za takav prijedlog, Živi zid najavljuje novi vlastitim prijedlog zakona, već najesen.

Anketa

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Related posts

Studija: Svaka osma smrt je posljedica demencije

UMIROVLJENIK OPLJAČKAO BANKU KAKO BI ZAVRŠIO U ZATVORU

GORAN ALEKSIĆ: Po našoj Vladi dužnik može umrijeti prije nego vrati dug!

Ostavi komentar