"> Turistička ponuda za osobe s invaliditetom - Treća dob Hrvatska
">
Invaliditet Pravni dokumenti

Turistička ponuda za osobe s invaliditetom

 

Turistička ponuda za osobe s invaliditetom

Prema najavama Ministarstva turizma u budućoj turističkoj strategiji od 2020. godine zdravstveni turizam predstavljat će jednu od 3 najvažnije odrednice razvoja turizma u Hrvatskoj. Ova turistička grana ima velikog potencijala postati znatnije prepoznatljiva, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnom planu. Radi se o uslugama koje se mogu pružati tijekom cijele godine, a ujedno se pridonosi i razvoju turističke ponude kontinentalnih krajeva. Za razliku od klasičnih oblika turizma, gostima koji dolaze na odmor radi liječenja važna je kvaliteta medicinske ponude, mogućnost pokrića dijela troškova od strane zdravstvenog osiguranja kao i odgovarajuća infrastruktura koja zadovoljava njihove potrebe ovisno o zdravstvenom stanju ili slabijoj pokretljivosti.

Što se tiče zakonskog okvira kojim se uređuju prava osoba s invaliditetom, a u vezi zdravstvenog turizma, Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (Narodne novine 78/2013, 153/2013) obuhvaćeni su objekti poput lječilišta, bazena u lječilištu, lječilišne plaže, toplica ili javnog kupališta. Propisano je da ulaz u vodu na plaži i na bazenu mora imati pristupačnu rampu, koja doseže dno na dubini od 60 do najviše 80 cm. Ukoliko nije moguće osigurati pristupačnost na taj način, pristupačni ulaz se može osigurati pokretnim stolcem ili dizalom, a svaki ulaz mora biti označen znakom pristupačnosti. Usprkos navedenom, prilično je poražavajući podatak da od preko tisuću plaža u Hrvatskoj, samo je njih nekolicina prilagođena za osobe s invaliditetom.

Nadalje, veliki problem predstavlja i javni prijevoz, u Hrvatskoj ne postoji niskopodni autobus ili vlak prilagođen osobama s invaliditetom koji prometuje na relaciji Osijek – Zagreb ili Zagreb –Split. Prema tome, osobe s invaliditetom ne mogu putovati same, odnosno moraju pronalaziti alternativne načine za korištenje javnog prijevoza.

Međutim, postoje i pozitivni primjeri kvalitetne ponude za osobe s invaliditetom poput objekta Hrvatskog saveza slijepih u Premanturi, kapaciteta 70 osoba, u čijoj se blizini nalazi prilagođena plaža za osobe s invaliditetom. Objekt se uglavnom koristi za edukaciju, rehabilitaciju i odmor slijepih osoba, njihovih pratitelja i članova obitelji iz cijele zemlje i inozemstva i to tijekom cijele godine. Osim u Premanturi prilagođene plaže su primjerice Kostanj, Rijeka, Gradska plaža, Crikvenica, Straško, Novalja, Plava plaža, Vodice, Žnjan, Split te Copacabana, Dubrovnik.

Osobe s invaliditetom često se suočavaju s ograničenom ponudom turističkih destinacija, slabijom uslugom i nedovoljnom prihvaćenošću okoline. I dok je tendencija razvoja zdravstvenog turizma prepoznata kao jedan od prioriteta za razvoj turističke ponude, postavlja se pitanje hoće li jednako tako biti prepoznate potrebe gostiju s invaliditetom. Kako bi se poradilo na podizanju kvalitete usluga za osobe smanjene pokretljivosti, potrebno je educirati djelatnike u ugostiteljstvu i turizmu o specifičnostima invaliditeta i mogućnostima provođenja specijaliziranih turističkih programa.

 

Mag. iur.,Maja Jurić

maja jurić

Vijesti

Ovo su najčudnija pitanja u rubrici HALLO DOKTORE

JER samo žena zna!

Video: Preživljavanje naših starih!

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Pseudorelaps

Administrator

Infekcija kandidom može doći i do vašeg mozga i narušiti vam pamćenje

Administrator

Nije lako postati herojem multiple skleroze. Ovaj dečko sasvim sigurno je pravi heroj

Administrator

Kako MS utječe na mozak?

Administrator

Pravni savjeti – veljača

Administrator

Kako ući u sistem osiguranja i postati osiguranikom

Administrator