"> TURISTI BEZ DOKTORA Kvarner ostao bez četvrtine ambulanti, liječnika nedostaje čak i za hitnu pomoć - Treća dob Hrvatska
">
Društvo

TURISTI BEZ DOKTORA Kvarner ostao bez četvrtine ambulanti, liječnika nedostaje čak i za hitnu pomoć

 

Ovog ljeta bez medicinskog tima je treća ambulanta u Baški, a bez turističkih ambulanti bit će izrazito frekventna turistička središta na Kvarneru: Novi Vinodolski, Punat, Lopar i Nerezine

RIJEKA – Od dvadeset turističkih ambulanti kojima ispostave Doma zdravlja Primorsko-goranske županije tijekom ljeta pokrivaju potrebe turista u priobalnom području čak četvrtina njih, kako sada stvari stoje, ovog ljeta neće raditi. Iako se u Domu zdravlja i Upravnom odjelu za zdravstvo PGŽ-a još uvijek nadaju da će kontinuirano otvorenim natječajima za liječnike i medicinske sestre popuniti još neku od turističkih ordinacija, u ispostavama Zavoda za hitnu medicinu kao i u ordinacijama obiteljske medicine u turističkim mjestima, zabrinuti su da će u špici sezone na njihova vrata dolaziti turisti koji nisu njihovi pacijenti ili koje pak muče tegobe koje ne pripadaju njihovom djelokrugu rada.

Zdravstveni kadar nedostaje

Tijekom prošle sezone u turističkim ambulantama koje se od ulaska Hrvatske u Europsku uniju nalaze u statusu neugovornih ordinacija te njihov rad organiziraju Dom zdravlja, lokalna samouprava i županije, obavljeno je gotovo 15.000 pregleda. Ranijih godina turističke ambulante radile su u Krku, Puntu, Njivicama, Baški, Malom Lošinju, Nerezinama, Cresu, Martinšćici, Opatiji, Rabu, Loparu, Crikvenici i Novom Vinodolskom. Ove godine bez medicinskog tima je treća turistička ambulanta u Baški, a bez turističkih ambulanti bit će izrazito frekventna turistička središta na Kvarneru: Novi Vinodolski, Punat, Lopar i Nerezine. Također, dio turističkih ambulanti još uvijek ne radi i s radom će početi tek 1. srpnja, a ovako kasno otvaranje turističkih ambulanti koje u pravilu rade od početka lipnja do konca kolovoza i polovice rujna, u pojedinim mjestima može se pripisati i činjenici da je prije nepuna dva tjedna medicinskim timovima bila popunjena tek polovica turističkih ambulanti u PGŽ-u.

2163233

Natječaji za rad u turističkim ambulantama otvoreni su još od ožujka ove godine, a tim formiraju liječnik i medicinska sestra. Zdravstveni kadar često čine mlade liječnice i liječnici koji su tek dobili licencu te medicinske sestre i tehničari iz kontinentalnog dijela Hrvatske kojima se osigurava smještaj u mjestu rada. Nedostatak ovog kadra ne čudi tim više, ako se uzme u obzir sada već kroničan nedostatak medicinskih sestara na tržištu i nova generacija mladih liječnika koja bi kroz koji tjedan trebala ući u sustav bez dana stažiranja.

Tri liječnika manje na Krku

– Natječaj je kontinuirano otvoren, te su prijave svakodnevno moguće. Dio prijava ovisi i o datumima polaganja stručnog ispita tijekom lipnja. Moguće je, ukoliko interes za radom u turističkim ambulantama bude smanjen, da se dio ambulanti neće moći otvoriti, ali je zasad zbog dnevne dinamike promjena prerano precizirati lokacije. Kao i dosad, kada se ukaže potreba za pružanjem zdravstvene usluge, a to nije moguće učiniti u turističkoj ambulanti, turist odnosno pacijent pomoć može potražiti u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, bilo Doma zdravlja ili koncesionara, te u zavodima za hitnu medicinsku pomoć, kaže pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo u PGŽ-u Đulija Malatestinić.
Osim u organizaciji Doma zdravlja PGŽ-a, i Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a uspostavlja pojačanu službu tijekom turističke sezone koju financiraju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo turizma, Primorsko-goranska županija i gradovi i općine. U razdoblju od lipnja do rujna 2018. godine, Zavod za hitnu medicinu obavio je gotovo 10.000 intervencija od čega polovicu na terenu, a preostali dio su bili ambulantni pregledi.

Kako kaže Malatestinić, za ispostavu Vrbovsko Zavod za hitnu medicinu nije zaposlio četiri liječnika zadužena za intervencije na autocesti Rijeka – Zagreb, kao što je to bilo prošle godine, jer je broj intervencija upućivao na potrebu promjene rasporeda timova pa će autocestu pokrivati dežurni liječnički timovi iz Delnica u okviru svog redovitog posla.

– Angažirana su i četiri liječnika za ispostavu Crikvenica i oni će raditi od 19. lipnja do 15. rujna sukladno naputku Ministarstva zdravstva. O navedenom je već službeno obaviješteno Ministarstvo zdravstva, HZZO i Hrvatski zavod za hitnu medicinu. U ispostavi Krk, zasad su tri liječnika manje u odnosu na prošlu godinu, o čemu će se izvijestiti lokalna samouprava na otoku Krku. Za ispostave Rab i Cres osiguran je kadar za ispostave, a u ispostavi Rijeka, osiguran je i dodatni tim T2, bez liječnika. I dalje će se nastaviti s natječajima, te ukoliko se uspije naći kadar uključit će se u rad tijekom sezone, a novi natječaj bit će objavljen već sada, u srijedu 19. lipnja, objašnjava Malatestinić.

Bressan: Preopterećeni smo i dovedeni do »pucanja«

Nedostatak kadra koji bi radio u turističkim ambulantama, prema mišljenju dr. Leonarda Bressana iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, dovest će do toga da se u i u primarnu zdravstvenu zaštitu uvedu liste čekanja.

– Obiteljski doktori već sada rade u nemogućim uvjetima, daleko iznad granica izdržljivosti i ono što je najvažnije, sve dalje i izvan granica sigurnosti za život i zdravlje osiguranika u skrbi. Preopterećenjem smo dovedeni do »pucanja«, a to je trenutak kada se počinju javljati stručne pogreške, što nitko od nas ne želi. Radi zadržavanja sigurnosti u pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu, potrebno je ograničiti posjete našim ordinacijama, a to će neminovno dovesti do listi čekanja i u našim ordinacijama jer će to biti jedini način da se zadrži potrebna razina sigurnosti za pacijenta, smatra Bressan ističući kako obiteljski liječnici godinama predlažu HZZO-u da na određeno vrijeme, u trajanju turističke sezone, ugovori timove za turističke ambulante na način da pokriju troškove lijekova na recept i eventualnih troškova temeljem uputnica, a da lokalna turistička zajednica izdvoji pet posto od prikupljene boravišne pristojbe za plaćanje liječnika i sestre koji bi u takvim ambulantama radili tijekom sezone.

– To bi bio jedini ispravan način da se ispoštuju preuzete međudržavne obveze o tome da strani osiguranici u našoj zemlji imaju pravo na isti opseg usluga kao u matičnoj zemlji i sve na teret državnog osiguranja. Međutim, grabež za novcima dovodi do toga da su turisti u takvim ambulantama prisiljeni platiti u cijelosti sve troškove, koji su onda čista zarada Doma zdravlja, pa se većina turista samostalno odlučuje zatražiti uslugu u ordinacijama ugovornih obiteljskih doktora koji nisu njihovi izabrani doktori i koji su s jedne strane prisiljeni skrbiti o njima besplatno, a s druge strane se lokalnom stanovništvu ograničava ili uskraćuje osnovno zakonsko pravo na izabranog doktora, upozorava Bressan.prenosi

 
S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Obitelj Sanader ima čak 78 računa, stanove, kuće, zemljišta…, ali država bivšem premijeru većinu imovine ne smije dirati.Ali mogu učiniti ovo

Administrator

Socijalizacija korisnika ključni je faktor svakog doma za starije i nemoćne osobe

Administrator

Koja su to temeljna ljudska prava a koja se konačno više moraju početi i poštivati?!

Administrator

PRAVO DOBA sajam za zrele generacije 17.-19.5.2018.

Administrator

Mrsić potaknuo reakciju branitelja koji su liječeni od PTSP-a : “bez nas ne bi bilo ni hrvatske države”

Administrator

Zahuktava se predizborna bitka: Škoro traži 5000 volontera, Kolinda sklopila pakt s Milijanom Brkićem, a Milanović se za vikend vraća u kampanju

Administrator