"> Treće usklađivanje mirovina – prema stopi rasta BDP-a - Treća dob Hrvatska
">
Mirovine

Treće usklađivanje mirovina – prema stopi rasta BDP-aTreće usklađivanje mirovina – prema stopi rasta BDP-a

 

Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju dva puta godišnje, prema stopi promjene indeksa potrošačkh cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Ovogodišnje usklađivanje donijet će veliko razočaranje svim umirovljenicima koji su se nadali kakvom-takvom povećanju mirovina iz razloga što će se mirovine povećavati za 0,7 posto što u realnosti za većinu umirovljenika znači između 10 i 17 kuna, odnosno – ništa.

U usporedbi s prošlom godinom kada su rasle plaće u javnom i privatnom sektoru, te zajedno sa troškovima života, ovogodišnje usklađivanje bilo bi komično da nije tragično.

Razlog tako malenog postotka rasta mirovina ove godine krije se u neoporezivim naknadama kao novouvedenim mjerama za poslodavce kako bi im se poboljšala platežna moć za radnike, te samim time ekonomski rast i konkurentnost na tržištu. No, iako su neoporezive naknade dobar način povećanja plaća koja su radnicima prijekopotrebna a poslodavcima ovim putem olakšana, ta povećanja neće ući u službenu statistiku rasta bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj te samim time one imaju negativan učinak na usklađivanje te samim time i rast mirovina koji je i umirovljenicima prijekopotreban.

S tim u vidu, Sindikat umirovljenika Hrvatske donosi prijedlog o uvođenju trećeg usklađivanja mirovina koje bi išlo u liniji s rastom BDP-a.

U teoriji, povećanje plaća radnicima kroz neoporezive dodatke neće ući u statistiku rasta bruto plaća, ali bi dodatna potrošnja i veća cirkulacija novca mogla utjecati na rast BDP-a, te samim time i omogućiti realno povećavanje mirovina koje su ionako preniske.

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Treći tjedan potpisivanja cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje privukao i politička lica

Administrator

NACIONALNA NAKNADA ZA SIROMAŠNE

Administrator

Svaki umirovljenik dobit će godišnji bonus u visini minimalne mirovine

Administrator

Hrvatska među vodećim europskim zemljama po velikoj šansi za bijedu u trećoj dobi

Administrator

KAKO POTAKNUTI VLAST DA VIŠE BRINE O STARIJIMA

Administrator

Kako bi se Pavićev prijedlog mogao odraziti na jedino mirovinsko osiguravajuće društvo

Administrator