Društvo

Treba li vam seks terapija: Spolni odnosi nakon šezdesete

 

Mr.sc. Vesna Oršulić, dr.med. specijalistica obiteljske medicine, geštalt terapeutkinja i seksualna savjetnica piše za Zdravu kravu o spolnom životu nakon 60 godine te objašnjava u kakvom su odnosu smanjenje spolne želje i starenje tijela.
 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELLSanjin Strukic/PIXSELL

Danas se definitivno živi duže i bolje pa iako ne postoje precizne statistike iz prakse znamo da je spolna želja prisutna do same smrti. Naravno da je realizacija otežana ili zbog raznih bolesti onemogućena. To je važno znati dok smo još u snazi jer redovitim spavanjem, urednom ishranom i svakodnevnom tjelovježbom stvaramo preduvjete za dugovječnost i dugo uživanje u vlastitoj spolnosti. Naravno da se razina hormona s godinama smanjuje, ali ona samo mijenja način, ali ne ukida spolne odnose.Kod žena zbog pada estrogena i progesterona smanjit će se ovlaživanje, ali lubrikanti i estrogenske lokalne kreme mogu učiniti puno, najviše će ipak učiniti partner koji će pokazivati interes i razumijevanje za promjene u ženskom tijelu.

Isto vrijedi i za partnericu koja će ulagati više truda u dobru predigru jer i pad testosterona dovodi do promjene u učestalosti i snazi erekcije. Ponovno je važno partnerstvo, razumijevanje i želja za rješenjem, a ne isticanje problema. Partneri koji ulože dodatan trud i vrijeme u predigru uživat će u snažnim, jakim i puno dugotrajnijim orgazmima nego što je to bilo u mladosti.

 | Author: Guliver/ShutterstockGuliver/Shutterstock

Upravljati svojom vaginom znači upravljati svojim životom, isto vrijedi i za penis

Kada konačno shvatimo da je Ne potpuna rečenica, kakvo je to olakšanje. Ne predrasudama, Ne spolnoj i dobnoj diskriminaciji, Ne potrebi za dokazivanjem. Vitalnost se održava otvorenošću za novo i podržavanjem optimizma. Biti pozitivan i optimističan je disciplina koja iziskuje trud. Lako je biti negativan, a lijepo je raditi ono što voliš i kad ne moraš.

Radosno srce i tijelo koje doživljava užitak najbolje su zdravstveno osiguranje. Svaki užitak može biti tvoj, ako osjećate da imaš pravo na njega. Upravljati svojom vaginom znači upravljati svojim životom. Isto vrijedi i za penis. Nema moćnijeg afrodizijaka od žene koja se osjeća neodoljivo seksi i u tome uživa.

Otkrij tko si i učini to namjerno!

Biti lijepa, vrijedna, seksi i čulna je pitanje odluke. Odluči se i drži se toga sve dok ti je to važno i vrijedno, odnosno tebi i tvom partneru bez obzira na druge.

To je jednostavno pitanje zrelosti i odraslosti, a spolnost nije vezana za nedoraslu dječurliju već za one koji joj pristupaju s pažnjom, odgovornošću i međusobnim uvažavanjem.prenosi 24 sata

Related posts

Generalna tajnica Europske federacije umirovljenika i starijih osoba Carla Cantone u Zagrebu

Istražili smo koliko je vaših mirovina uloženo u Agrokor i jesu li zaradili fondovi

VELIKA NEPRAVDA za umirovljenika Josipa Paladina!

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com