Zeleni vrt

Treba li dodatno zaštititi biljke u plasteniku?

Evo ovako ljudi, s obzirom na nekoliko upita da li ću dodatno zaštiti biljke u plasteniku, reći ću vam odmah: Ne!

Dakle idemo redom: Mnogima od vas je poznato da nam se lani plastenik srušio. Kako je i tada bio krcat raznim malim biljkama, a plastenik je sjeo pod naletom ono malo snijega, biljke su ostale zarobljene pod najlonom i teretom snijega. Da stvar bude gora, kad se snijeg otopio, biljke su ostale ležati u vodi i još gore – bez “krova nad glavom” znači na milost i nemilost prepuštene da ih zima grize i šiba…. Mogu vam reći, nikad ljepših ranih flanaca salate i nikad ljepših biljaka mrkve nisam imala. Samo što sam čim je utoplilo i moglo se hodati na vrt, nažalost morala to sve počupati i raščistiti teren za novi, drugi plastenik.

Moja pouka iz toga svega je : Neću unutar plastenika ničim dodatno štititi biljke. Kad vani krene smrzavati tlo, samo ne treba ništa puno čačkati oko biljaka i ništa ne dirati više – samo ih pustite nek se izbore same za sebe. Kao što se na ovim fotkama može vidjeti, ima puno biljaka od toga jako puno malih, tek izniklih… … Znam i sigurna sam da će se sve izboriti za sebe. Nije mi ovo prvi puta da tako radim, imala sam i prije plastenika sadnica salate , celera i svega vani posađeno i prekriveno snijegom i ledom, do proljeća bi sve bili već krasni komadi.

Još da kažem, u ovoj šarenoj družini na zimovanju, kao što vidite, ima velikih celera, i nekih tek izniklih biljaka žute, narančaste i crvene mrkve, celera i peršina lišćara, cikle, špinata, malih salata, endivije Bionde , red crimson batavie, red Celtuce Cracoviensis salata, 4 godišnja doba, špinata. S druge strane je u par poprečnih redova posađen plavi andski krumpir, posjani brokula i cvjetača i još neke salate.

A ova salata red crimson u stiroporu se opet kroz koji dan sadi, tek da ne dođu sve istovremeno.

Još nešto, ovdje na nekim fotkama ćete vidjeti da ima krupnijih grumenčića zemlje, to sam namjerno tako ostavila jer ako je zemlja previše sitna i rahla, na proljeće kad prigrije uhvatit će se tvrda, debela kora, ovako to neće biti moguće .

P.S. – ova tkanina što se vidi u lijevom donjem kutu fotke, to su prekrivene upelcane reznice smilja, lavande, ruža, i neke gotove biljke, poput masline, lovora , limuna … ima toga još..ističe naša Slađana S.

Related posts

Razbacivanja drvenog pepela po vrtu

Njega gospine papučice

Čuvarkuća – prirodni lijek za mnoge bolesti

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com