"> Tko u Europi ima najkompliciraniji mirovinski sustav? - Treća dob i 50+
">
Mirovine

Tko u Europi ima najkompliciraniji mirovinski sustav?

Francuska je zemlja koja ima najkompliciraniji mirovinski sustav, ali su isto tako poznati po najvišim mirovinama koje isplaćuju svojim umirovljenicima, u Europi. Ta kompliciranost je dovela do toga da se ne može potvrditi kolika je zapravo prosječna francuska mirovina, jer ona varijacijama koje se tiču stečenim uvjetima. Ipak neke grube procjene su da je 1 300 eura najniža mirovina, dok su one prosječne oko 1 200- 1500 eura mjesečno. Francuzi svojim umirovljenicima daju razne pogodnosti, ukoliko se oni ne umirove prvom prilikom.

Vezane vijesti:
 
 
 
 
 
 

Svako tromjesečje za koje se, budući francuski umirovljenik, odluči ipak ostati u radnom odnosu, mirovina se povećava za neki određeni postotak. To je naime nagrade za dugogodišnje i predane radnike. Najavljena je i reforma mirovinskog sustava, a francuski će se umirovljenici sa njom i više oporezivati. Oko 25 eura mjesečno više. Taj iznos bio je dostatan, da se Francuzi skupe i počnu prosvjedovati na ulicama. Iako i nije neki preveliki iznos, njima umirovljenicima je bilo dovoljno da organiziraju se i izađu na ulice, te da izraze svoje mišljenje. I odlukama na koje nisu oni utjecali.

 

Belgijski mirovinski sustav funkcionira, baš takav kakav jest. Treba se u Belgiji pošteno naraditi da bi se pokrila tri stupa za uplaćivanje. Ti stupovi su javni, okupacijski i dobrovoljni. Starosna mirovina tamo se stječe sa 65 navršenih godina i odrađenih 40 godina staža. I njima se granica podiže sa 65 godina starosne dobi na 67, za odlazak u mirovinu. Prosječna dob za prijevremeni odlazak u mirovinu, tamo je 59 godina. Mirovine su oko 1 000- 1200 eura mjesečno. Ako su stariji od 45 godina, Belgijanci mogu naslijediti supružnikovu mirovinu. Fascinantna stvar je što umirovljenici iz Belgije svake godine dobe džeparac ljetni u iznosu od 738 eura za samce, i 923 eura za oženjena. To je ljetni dodatak i isplaćuje se u svibnju.

 

Inače su Francuska i Belgija jedne od najbogatijih država u Europi, pa su im i mirovine najveće. Belgija ima inače jako stroga pravila za bilo kakve uvjete vezano uz ostvarivanje i primitak mirovina, a Francuska koja je počela sve više oporezivati umirovljenike, i podigla cijene. Tako da nigdje umirovljenicima nije sjajno, no tamo gdje i jest, postoji mogućnost, da se to reducira, povećanjem poreza i slično.

Povezane vijesti

Premijer Plenković kapitulirao, ali tako da se nitko ne osjeća kao pobjednik

Administrator

BUZ-ov Špika o dopunskom osiguranju: Ako su to reforme, onda jadna nam majka

Administrator

UVJETI ZA ODLAZAK U PRIJEVREMENU MIROVINU

Administrator

Sindikat umirovljenika: Potpišite da je 67 previše jer će vas djeca i unuci pitati zašto to niste učinili!

Administrator

Povećanje mirovina u tri godine: Ministrima 1845 kuna, radnicima 200 kuna

Administrator

Hoće li se rezati plaće i mirovine? Čeka se odgovor…

Administrator