"> Tjelovježba u trećoj dobi: nemojte nikada odustajati! - Treća dob i 50+
">
Aktivnosti Zanimljivosti

Tjelovježba u trećoj dobi: nemojte nikada odustajati!

 

 

Osobe koje su se cijelog života bavile sportom ili intenzivnim treningom, kroz godine su promijenili i anatomiju svog srca, točnije – povećali su ga. Nakon dugogodišnjih intenzivnih treninga, sportaši su anatomski povećali svoje srce što im stavlja jedan vrlo važan uvjet u nastavku života – kontinuirano treniranje. U periodima mirovanja, veće srce rezultira manjom brzinom otkucaja srca od normalne, te je nastavak rekreacije nužan kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti ili pak srčanog udara.

Naravno, ova iznimna situacija odnosi se na vrhunske sportaše koji provode cijeli život trenirajući, no, mnogobrojne znanstvene analize su dokazale kako ukidanje ili znatno smanjivanje uobičajenih fizičkih aktivnosti povećava rizik od srčanih bolesti čak do 27 posto.  Suprotan učinak vrijedi i za osobe koje se u trećoj dobi tek počinju baviti tjelovježbom te tako rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti smanjujuj za 11 posto. To naravno može uključivati i „jednostavne“ fizičke aktivnosti poput planinarenja, hodanja ili pak vrtlarenja.

Rezultat je to trogodišnje analize ispitanika iz Južne Koreje, a istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu European Heart Journal.

“Najvažnija poruka ovog istraživanja jest da stariji ljudi trebaju ili povećati ili održati razinu tjelovježbe kako bi spriječili srčane probleme.

Danas imamo oko 900 milijuna starijih od 60, a do 2050. godine će ih biti čak dvije milijarde. Svjesni smo da je starijima teže početi baviti se učestalim fizičkim aktivnostima, ali je stvarno potrebno da budu više aktivni zbog njihovog vlastitog zdravlja”, kazao je autor istraživanja Kyuwoong Kim sa Sveučilišta u Seoulu.

 

 

 

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Četiri životna stava koja vas oslobađaju niskih vibracija

Administrator

9 stvari koje često trebate mijenjati u kupaonici

Administrator

Ako krećete na put, držite se ovih 5 savjeta! Pogotovo ako su predviđene gužve i vrućine

Administrator

Tko će gdje ljetovati i kako će se to ljetovanje podmiriti?

Administrator

10. SVJETSKI DAN PLESA i EUROPSKI DAN SOLIDARNOSTI MEĐU GENERACIJAMA

Administrator

Znanstvenici objasnili najgore i najbolnije načine za umrijeti…

Administrator