"> Tjelesna aktivnost u prevenciji bolesti srca - Treća dob i 50+
">
Sportske aktivnosti Zdravlje

Tjelesna aktivnost u prevenciji bolesti srca

 

Već i umjerena redovita tjelesna aktivnost je kod osoba u 60-im godinama života povezana sa smanjenjem rizika za bolesti srca. Mnoge osobe ne bavi se tjelesnom aktivnošću u onoj mjeri koliko bi trebalo da ostanu dobrog zdravlja.

Tjelesna aktivnost smanjuje opasnost od raka debelog crijeva, dojke i endometrija isl.  Podaci prikupljeni od 1622 ispitanika u dobi od 60 do 64 godine pokazuju kako se to odnosi i na aktivnosti poput vrtlarenja ili laganih šetnji.Radi se o hodanju, trčanju, plivanju ili vožnji bicikla, umjerenim ili jačim tempom, 150 minuta tjedno.

Rizik za bolesti srca je praćen uz pomoć utvrđivanja prisutnosti biomarkera u krvi ispitanika, a rezultate je objavio Journal of the American Heart Association.

Britanski znanstvenici s University of Bristol dodaju kako je produženje prosječnog trajanja tjelesnih aktivnosti bilo povezano s dodatnim smanjenjem prisutnosti praćenih biomarkera.

U većini slučajeva veza između tjelesne aktivnosti i snižavanja rizika od raka postoji bez obzira na tjelesnu težinu sudionika studije ili na njihov pušački status.

Stručnjaci većini osoba preporučuju 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno.

Povezane vijesti

STARIJIM OSOBAMA TREBAJU PROTEINI

Administrator

Čak i umjerena dehidriranost šteti mentalnim sposobnostima

Administrator

Pokrivači i pokrivanje djeluju na naše zdravlje

Administrator

Ovo će ublažiti simptome jesenskih alergija!

Administrator

Aneurizma na mozgu

Administrator

Liječnici se nadaju skorom otkrivanju lijeka protiv artritisa

Administrator