"> Tajna dugovječnosti sela Pioppi u Italiji - Treća dob Hrvatska
">
Zdrava hrana

Tajna dugovječnosti sela Pioppi u Italiji


 

Dijeta s niskim unosom šećera bogata korisnim masnoćama, može biti ključ za prevenciju bolesti i dug život, navodi poznati kardiolog dr. Aseem Malhotra.

Kako bi istražio utjecaj prehrane na cjelokupno zdravlje čovjeka, somenuti kardiolog je proučavao stanovnike sela Pioppi u južnoj Italiji. Pioppi slovi kao dom mediteranske hrane, jedno od najzdravijih sela na svijetu. Životni vijek stanovnika Pioppija često prelazi sto godina.

 

Zdravo selo Pioppi

Pioppi - selo zdravljaPrema dr. Malhotri, narodna prehrana i zdravi stil života uvelike pridonosi njihovoj dugovječnosti. Kardiolog spominje kako stanovnici imaju niske razine stresa, spavaju urednih sedam sati i konzumiraju čašu crnog vina svaki dan. Prehrana im se najviše bazira na povrću, ribi i maslinovom ulju. Pored toga izbjegavaju konzumni šećer i rijetko jedu meso i mliječne proizvode.

Mještani jedu tjesteninu u malim količinama, pizzu i sličnu hranu jednom ili dva puta mjesečno. Desertom se počaste samo u nedjelju. Zaključak liječnika je da je njihova hrana njihov lijek što bi trebala biti poruka i svima ostalima. Za dugovječnost nije toliko ključna konzumacija alkohola, pušenje i tjelesna neaktivnost koliko sama prehrana.

Živjeti poput stanovnika sela Pioppi značilo bi smanjenje dvadesetak milijuna smrtnih slučajeva godišnje u svijetu uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima. Dodajmo tome da stanovnici nemaju teretane jer im nisu niti potrebne pošto su stalno u pokretu.

Mediteranska prehrana kao prevencija bolesti

mediteranska prehranaIstraživanje dr. Malhotre nastavak je prijašnjih studija koje su pokazale blagotvorne učinke mediteranske prehrane na cjelokupno zdravlje čovjeka. Primjerice, međunarodno istraživanje iz 2016. pokazalo je kako je plan prehrane vrlo učinkovit u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara kod srčanih bolesnika.

Istraživači su izvukli podatke iz pokusa “Stability” s 15482 bolesnika koronarnih arterija. Sudionici istraživanja su počeli konzumirati mediterasnku hranu poput stanovnika Pioppija. U glavni rezultat uveden je i faktor Zastupljenost mediteranske prehrane (MDS). 

Glavna poruka istraživanja je kako neke namirnice, posebno voće i povrće smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Ako počnete jesti više takvih namirnica od onih koje ste prije konzumirali, možete smanjiti rizik od bolesti i produžiti životni vijek. Također, nema dokaza o bilo kakvoj štetnosti koju bi uzrokovala smanjena konzumacija loše/nezdrave hrane poput rafiniranih ugljikohidrata i šećera, pržene hrane i obilja mesa te mesnih prerađevina.

Dakle, obilje svježe ribe, maslinovog ulja, povrća i kretanje ključ su zdravlja! Ako barem malo izmijenimo loše navike pa izbacimo slatkiše, možemo učiniti čuda za svoje tijelo 🙂 prenosi

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Blago iz prirode koje liječi i podmlađuje: 6 razloga zašto biste smokve trebali jesti što češće!

Administrator

Stara majkovčanka paradajzara

Administrator

Recepti koji pomažu kod jetrenih bolesti

Administrator

KURKUMOM PROTIV UPALA

Administrator

Što to kupujemo?

Administrator

Ljekovita svojstva matovilca

Administrator