Zdravlje

Tajna dugovječnosti bake Marije

Srijedom je blagi post, a petkom voda i malo kruha

GORJANI – Čitavo je jedno stoljeće za Marijom Stević, danas korisnicom Doma za stare u Gorjanima, gdje je, uz obitelj i prijatelje, proslavila rođendan ugasivši 100. svjećicu na torti.

Rođena je 4. veljače 1916. godine, u jeku Prvog svjetskog rata, a većinu životnog vijeka provela je u Drenju. Snažnog, bogatog duha, istančanog karaktera i jake vjere što joj je glavni oslonac u životu, ova starica, čije sjedine i godine izazivaju poštovanje, ubire simpatije mnogih. Rodila je troje djece, ima šestero unučadi, osmero praunučadi i još jedno na putu. Godine 2005. preminuo joj je sin. Jedna kći s obitelji živi u Njemačkoj, a druga u Španjolskoj; zbog daljine i obveza nisu mogle nazočiti proslavi majčina 100. rođendana. Baka Marija do prije desetak godina često je posjećivala obje kćeri te je, uz mađarski, jer je podrijetlom Mađarica, pri tim posjetama sama naučila i njemački.

U čemu je tajna, recept dugog života?

– Smirenost u vjeri i umjerenost u svemu – kaže Marija Stević, koja cijeli život redovito posti – srijedom blagi post, a petkom samo vodu i malo kruha.

– Nikada nije imala problema s prekomjernom težinom. Kao njezin unuk, znajući dobro njezin stil života, postu pripisujem glavnu zaslugu dugovječnosti – kaže Marijin unuk Josip Stević.

Obitelj kaže – sve lijekove koji su baki Mariji liječnici prepisivali za neke tekuće zdravstvene probleme odbijala je dugotrajno piti. Draža joj je bila narodna medicina, a i sama se kod iskusnijih obučila za dijagnosticiranje ozljeda kostiju. Tako su mnogi ljudi s ozljedama iz sela dugi niz godina dolazili prvo k njoj. Baka Marija ih je, u slučaju da im nije mogla pomoći, usmjeravala dalje. Zauzvrat nije tražila ništa.

U svojih stotinu godina ova je žena prošla prave tehnološke revolucije i dostignuća – od svijeće i petrolejke do struje, računala, interneta, odlaska na Mjesec…, pa je živi svjedok napretka čovječanstva. Neke od tih dostignuća, poput struje, i sama je poštovala, a za neke koje se odnose na učestalo gledanje u ekrane bilo koje vrste naglas je kritizirala. Sada se više ne zamara time, već skromno živi svoje staračke dane, pozdravljajući svaki novi dan koji joj život podari.

Izvor:glas-slavonije.hr

Povezane vijesti

U Osječkoj županiji je čak 326 stogodišnjaka i starijih

Tajna dugovječnosti bake Marije

U Osječkoj županiji je čak 326 stogodišnjaka i starijih

Tajne dugovječnosti najstarijih baka na svijetu