">             SVEČANO  OBILJEŽAVANJE DANA STARIJIH OSOBA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Naše priče

            SVEČANO  OBILJEŽAVANJE DANA STARIJIH OSOBA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI


            SVEČANO  OBILJEŽAVANJE DANA STARIJIH OSOBA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

 

OVE GODINE JE SAVEZ UDRUGA UMIROVLJENIKA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE OBILJEŽIO DAN STARIJIH OSOBA RAZLIČITIM DOGAĐANJIMA. PRVO SMO 29. 09. 2019 g. ODRŽALI  „ UMIROVLJENIČKU KAJKAVIJADU“  GDJE NAM JE DOMAĆIN BILA UDRUGA UMIROVLJENIKA OPĆINE LJUBEŠĆICA A KOJOJ JE NAZOĆILO 280 UMIROVLJENIKA PREDSTAVNIKA 31 UDRUGE S PODRUČJA ŽUPANIJE.

 

 

OVO JE BILA ŠESTA PO REDU KAJKAVIJADA I DO SADA SU PROGRAM DAVALE NAŠE UDRUGE UMIROVLJENIKA NJEGUJUĆI TAKO KAJKAVSKU RIJEČ TE OBIČAJE NAŠIH DJEDOVA I BAKA.

NA OVOGODIŠNJU KAJKAVIJADU POZVALI SMO U GOSTE MATICU UMIROVLJENIKA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ČIJA NAM JE UDRUGA UMIROVLJENIKA IZ NEDELIŠĆA PRIREDILA NEZABORAVAN PROGRAM .NA TAJ NAČIN ŽELIMO PROŠIRITI SURADNJU NA SVE NAMA SUSJEDNE ŽUPANIJE KAKO BI SE DRUŽILI TE MEĐUSOBNO IZMJENJIVALI BOGATU BAŠTINU NAŠE KAJKAVŠTINE.

NA SAM DAN STARIJIH OSOBA ORGANIZIRALI SMO MIMOHOD SVIH TRIDESETJEDNE UDRUGE ULICAMA VARAŽDINA. SVAKA UDRUGA JE BILA U NARODNIM NOŠNJAMA SVOGA GRADA ILI OPĆINE   IZ KOJE DOLAZI I SA PUNIM KOŠARICAMA DOMAČIH KOLAĆA KOJE SMO DIJELILI PROLAZNICIMA. UZ PJESMU NAŠIH ZBOROVA UMIROVLJENIKA STIGLI SMO DO VARAŽDINSKOG KORZA GDJE SMO SE UZ PJESMU I PLES VESELILI SA GRAĐANIMA. NAKON TOGA UMORNI ALI SRETNI NAŠLI SMO SE NA ZAJEDNIČKOM RUČKU. UMIROVLJENICI SU BILI ZADOVOLJNI OVAKVIM OKUPLJANJEM TE SMO ODLUČILI DA ĆE NAM TO POSTATI MANIFESTACIJA SVAKE GODINE.

 

KAKO VEĆ GODINAMA DAN STARIJIH OSOBA OBILJEŽAVAMO NA JEDAN SPECIFIČAN NAČIN ,TAKO DA SVAKE GODINE U DRUGOJ OPĆINI ILI GRADU OKUPIMO SVE PREDSTAVNIKE UDRUGA NA NEOBAVEZNOM DRUŽENJU A DOMAĆIN NAM JE UDRUGA UMIROVLJENIKA IZ TOGA GRADA ILI OPĆINE GDJE DOLAZIMO ,NARAVNO UZ ORGANIZACIJU I  FINANCIRANJE SAVEZA UDRUGA  UMIROVLJENIKA VARAŽDINSKE . TAKO NAM JE OVE GODINE DOMAĆIN BILA UDRUGA UMIROVLJENIKA „PRIGORĆICA“ IZ NAJJUŽNIJE OPĆINE U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI. DRUŽENJU JE PRISUSTVOVALO 280 UMIROVLJENIKA A ZBOR UDRUGE UMIROVLJENIKA „PRIGORĆICA“ DOĆEKAO NAS JE SA PJESMOM I APERITIVOM. NA DRUŽENJU NAM SU SE PRIDRUŽILI I SABORSKI ZASTUPNIK ANĐELKO STRIĆAK ,ŽUPAN VARAŽDINSKE ŽUPANIJE RADIMIR ČAĆIĆ TE NAČELNIK OPĆINE BREZNICA STJEPAN KROBOT KOJI SU SE UJEDNO PRIGODNIM GOVOROM OBRATILI UMIROVLJENICIMA. MUŠKI ČLANOVI UDRUGE SU SE POTRUDILI TE NAPRAVILI IZVRSTAN PAPRIKAŠ OD DIVLJAČI A ŽENSKI DIO JE NAPRAVIO ODLIČNE DOMAČE KOLAĆE TAKO DA SMO SE UZ OBILJE IĆA I PIĆA VESELILI DO SITNIH SATI. MNOGI OD NJIH SU KOMENTIRALI DA JE BAREM SVAKI DAN DAN STARIJIH OSOBA. NO NAŽALOST NIJE TAKO.

DA BI UMIROVLJENICI MOGLI ŠTO LAKŠE PODNOSITI TEŠKOĆE U SVOJIM ZLATNIM GODINAMA MI U SAVEZU SE TRUDIMO U SKLADU SA SVOJIM MOGUČNOSTIMA A NAJVEČIM DIJELOM SREDSTVIMA IZ PRORAČUNA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE UČINITI IM DA SE OSJEČAJU RAVNOPRAVNIM I KORISNIM ČLANOVIMA OVOG DRUŠTVA. TU VELIKU ULOGU IMAJU UDRUGE UMIROVLJENIKA OKUPLJENE U SAVEZU UDRUGA UMIROVLJENIKA .ONE SE TRUDE DA SVOJIM ČLANOVIMA OLAKŠAJU TUGU,BOL, OSAMLJENOST NEKI TO ĆINE SA VIŠE A NEKI SA MANJE USPJEHA. OVDJE VELIKU ULOGU IMA FINANCIJSKA POTPORA GRADOVA I OPĆINA UDRUGAMA NA PROSTORU GDJE ONE DJELUJU. RAD SVAKE UDRUGE JE DRUGAČIJI .NEKE TOKOM GODINE ORGANIZIRAJU SAMO IZLETE DOK VEĆINA NJIH SE BAREM JEDNOM TJEDNO SASTAJE NA DRUŽENJIMA  UZ IGRANJE ŠAHA, KARTANJE, KUGLANJA ILI IZRADAMA NAKITA, SLIKANJA ,PROBAMA ZBORA ,DRAMSKIH SEKCIJA POEZIJE ILI BRIGE OKO OĆUVANJA BAŠTINE NAŠIH DJEDOVA I BAKA. VODE BRIGU TE POSJEĆUJU SVOJE BOLESNE I NEMOČNE ČLANOVE .UDRUGE UMIROVLJENIKA SU OD VELIKE VAŽNOSTI JER DOPRINOSE DA SE OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI OSJEČAJU FIZIČKI, PSIHIČKI I MENTALNO ZDRAVO.

NARAVNO DA KRONOLOŠKI TIJEK VREMENA NEMOŽEMO ZAUSTAVITI ALI SAČUVATI TOPLINU SRCA ,VEDRINU DUHA SPREMNOST NA NOVE IZAZOVE JE ONO ČEMU MORAMO SVI TEŽITI. ZATO PRUŽIMO SVAKOM RUKU PODARIMO OSMJEH KAKO BI DRUGOGA UTJEŠILI IAKO I SAMI PUNO PUTA TREBAMO UTJEHU JER VREMENA NEMAMO.

 

 

 

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

DRUKČIJI POGLED! Lijesovi u obliku fotoaparata, olovke i kutije cigareta!

Administrator

NAGRADNA IGRA. Osvojene su VIDNE NAOČALE ZA ČITANJE,FRANCK KAVA 500 gr, kozmetičku torbicu ručnog rada

Administrator

Ima li takvih koji su doživjeli stotu i još su radno aktivni?

Administrator

Tri lipe za sat rada?

Administrator

“Ako zanemariš svoju umjetnost jedan dan, ona će tebe zanemariti dva.” ŽELIŠ LI PODIJELITI NEKU NEISPUNJENU ŽELJU VEZANU ZA TVOJE UMJETNIČKO STVARANJE?

Administrator

VETERANI ILI JOŠ UVIJEK BRANITELJI?

Administrator