"> SVE ŠTO TREBATE ZNATI O OSTEOPOROZI - Treća dob Hrvatska
">
Zdravlje

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O OSTEOPOROZI


Prof. dr. sc. Dalibor Krpan, internist, endokrinolog i nefrolog iz Zagreba objašnjava što je osteoporoza i zašto do nje dolazi, kako se prepoznaje, koje sve metode liječenja postoje i još puno toga.

Osteoporoza je uzrokovana gubitkom kakvoće kosti i nije vezana samo za gubitak koštane mase. Naime, osteoporoza može postojati i uz normalnu masu kosti jer kakvoća kosti ovisi primarno o unutarnjoj arhitekturi kosti i kakvoći specifičnog kolagena koji stvara koštani matriks, a manje o koštanoj masi.

U proteklih nekoliko godina saznali puno o kostima, najvećim dijelom zahvaljujući pojačanom interesu farmaceutske industrije koja je počela ulagati znatna sredstva u istraživanje kosti.

Terapijska nuklearna magnetska rezonanca

Osim lijekova postoje i druge metode liječenja osteoporoze, među kojima su posebno važne ciljana tjelovježba i MBST – terapijska nuklearna magnetska rezonanca.

To je novija metoda temeljena na dobro poznatoj tehnologiji nuklearne magnetske rezonance koja dokazano potiče aktivnost stanica hondrocita s posljedičnim regeneracijskim učinkom na hrskavicu te osteoblasta, stanica koje proizvode koštani matriks.

Prof. dr. sc. Dalibor Krpan, internist, endokrinolog i nefrolog iz Zagreba objašnjava što je osteoporoza i zašto do nje dolazi, kako se prepoznaje, sve o metodama liječenja i još puno toga.

 

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Znojite se pretjerano? Pojačajte unos B vitamina!

Administrator

Upala bubrega – pijelonefritis

Administrator

Vježbe koje rehabilitiraju vaše tijelo

Administrator

Najpoznatiji stručnjak za zdravu prehranu, Darin Olien: Poštujte ovo i nikad nećete dobiti teške bolesti!

Administrator

Besplatan ciklus predavanja: Informiranje o zdravlju osoba starijih od 55 godina

Administrator

Valerie Ramsey ima 80 godina i bavi se modelingom: Dala je 5 savjeta za zdravo starenje

Administrator