"> Studije su bliže razumijevanju uzroka multiple skleroze - Treća dob i 50+
">
Blog Invaliditet

Studije su bliže razumijevanju uzroka multiple skleroze

Studija Sveučilišta British Columbia napravila je znanstveni napredak koji istraživači nadaju da će dovesti do razvoja preventivnog liječenja multiple skleroze (MS). Objavljeno u PLOS Genetics, studija je pokazala oko 12 mutacija za koje se vjeruje da su u velikoj mjeri odgovorne za nastanak MS u obiteljima s više članova s ​​dijagnozom bolesti.
Istraživači su sekvencionirali sve poznate gene u 3 ili više bolesnika s MS iz 34 obitelji i ispitali genetičku varijancu u članova obitelji, na koju je MS utjecala i na koju nije utjecala. Ispitivanjem gena 132 pacijenta, identificirali su 12 genetskih mutacija koje mogu dovesti do preaktivnog autoimunog sustava koji napada mijelin, izolacijski sloj oko živaca u mozgu i kralježničnoj moždini.
Samo 13% pacijenata s dijagnozom MS ima genetski oblik bolesti; Međutim, oni koji su pokazali mutacije imaju procijenjenu od 85% šansu za razvoj MS u svom životu, prema studiji.
Istraživači nastoje razviti stanične i životinjske modele s identificiranim mutacijama kako bi oponašali i razumjeli biološke procese odgovorne za početak MS. Njihov je cilj konačno razviti preventivno liječenje bolesti.
“Imamo tretmane koji se bave simptomima MS-a, ali ne i uzrocima. Osobe s MS-om uzimaju lijekove koji smanjuju napade, ali bolest i dalje napreduje”, rekao je Carles Vilariño-Güell, docent na medicinskom odjelu UBC-a genetika. “Sada, s poznavanjem tih mutacija, koje sugeriraju zajednički biološki proces koji dovodi do povećane upale u MS obitelji, možemo pokušati riješiti temeljne uzroke.”
Istraživači se nadaju da će rezultati na kraju dovesti do personaliziranog liječenja pacijenata s MS-om i preventivnih strategija za one s većim rizikom od razvoja bolesti.
Ivan Novak

Povezane vijesti

BITI VOJNIK U AFGANISTANU iz prve ruke, II.dio – Odličje za junaštvo-

Administrator

Koga smetaju osmrtnice drugih religija?!

Administrator

Cola , napitci zaslađeni šećerom povezani sa težim simptomima kod osoba oboljelih od multiple skleroze

Administrator

Prehrana kod autoimunih bolesti (Autoimuni Paleo Protokol)

Administrator

Kognitivne promjene

Administrator

Bezuvjetna ljubav je bolja

Administrator